Hai să ne-ntâlnim sâmbătă seara …

Image may contain: 2 people, people standing(Image from google search)

Ai trecut de 30 de ani şi tot nu te-ai măritat? Mama ta suferă, probabil, îngrozitor, iar taică-tău şi-a câştigat dreptul de a bea cu banița la crâşmă, când toată lumea îl ia  peste picior. Nu te pricepi, asta e! Mama, care până îți faci curajul să mori de ciudă sau o lasă nervii și sucombă de la prea mult predicat, tot un copil te consideră, preia frâiele, te dă, cu o mişcare abilă, de şold la o parte şi începe să mâne, de una singură, telegarii. Aşa s-a făcut de m-a lăsat și maică-mea fără pic de putere politică.
Într-o tumultoasă și primăvăratică zi de sâmbătă, pe vremea aceea încă zi scurtă, la birou, mama a descuiat ușa casei toată numai zâmbet, atârnată de două sarsanale ticsite cu bunătăţuri. Eu și tata urmăream un meci de fotbal, la televizor. M-a chemat, discret, dintr-o piruetă de deget, pe balcon. La noi balconul era ca şi confesionalul popii, certurile le purtam în bucătărie, stând în jurul mesei aveam loc să ne privim în ochi, pe balcon, însă, puteai plasa liniștit un upercut, chiar de stânga, în timp ce te arătai preocupat de panorama ce trăgea cu urechea de pe sub geam (aveam un balcon închis, cu termopane, ca să ne putem vedea de discuţii și iarna, dar mai ales ca să nu îngheţe recolta de barabule a maică-mii, ținută la cutie). „Vezi că vine un peţitor în vizită, pe la 5. Uite, bea o zmeurată, e de la sor-mea, straşnic de bună!”, „Mmm, acrișoară și totuși parfumată. Mai pune una. Cum arată?”, „Da, nu e foarte dulce, numai atât cât să zgândăre. Ei, și tu, nu e vreun Făt-Frumos, la ora asta numai la piaţă mai e deschis! Dar umblă la costum și vine cu servieta.”, „E perfectă zmeurica asta! Mai bine mă-mbăt, dacă am ajuns să mă întâlnesc cu servieta …”, „A lăsat şi fructele la macerat, ai observat? Perfect! Păi dacă erai fată deşteaptă te întâlneai cu servieta de la bun început, nu umblai după cai verzi – herghelie pe pereţi!”
În timp ce maică-mea pregătea ceva aperitive, pentru musafir, şi-mi dădea ultimele indicaţii în privinţa machiajului şi a vestimentaţiei, taică-meu, enervat de zumzăiala aiuritoare din casă, ne-a trântit uşa dormitorului în nas, declarându-se dezgustat de manevrele disperate ale maică-mii. Soră-mea, care primise o invitaţie la o zi onomastică, a anulat în ultimul moment plecarea. Trei, Doamne, şi toate trei făceam parte din comitetul de primire! (în fapt îi promisesem soră-mii 20 de lei, 3 îngheţate şi dreptul de a purta fusta mea cea nouă, cu buline, timp de o săptămână, doar ca să iasă la număr, prin preajmă). Pe la un 5 perfect englezesc, a apărut și Juan de Transilvania (de acolo se trăgea Don-ul de circumstanţă), dar nu singur, ci însoţit de şofer. Şoferul (aoleu, Mărine!) arăta chippendale, gen, dacă nu ar fi deschis gura. Când vorbea, îi râdeau dinţii în gură. Juan, ei bine, Juan era din cealaltă parte a Europei! Gentleman perfect, costum din trei piese, manşete apretate, trei buchete de flori, tot atâtea cutii de bomboane de ciocolată, o sticlă de coniac fin şi multe alte mărunţişuri, pentru noi trei, doamne, domnișoare și copii. Mie însă peştişorul de aur avea să-mi îndeplinească şi trei dorinţe, mi-a şoptit Juan printre șuvițele platinate, închizând un ochi, șmecherește şi deschizând discret servieta, plină ochi de bani. Da, servieta nu era o metaforă, ea chiar exista şi era personajul principal al povestirii. Deşi mă îmbrăcasem deja în blugi, căci mi se promisese o ieşire la discotecă (aşa i se precizase maică-mii în enunţ), m-am răzgândit brusc, un drăcuşor privat de zile libere tocmai ce mă ciupise de-un obrăjor, făcând să-mi lucească ochişorii! Juan, care-i mărturisise maică-mii că îi plac fetele înalte cu fuste scurte și jartiere, aproape că și-a drapat ceaşca de cafea pe cravată. Cafeaua făcută la ibric de maică-mea, eu şi sor-mea hăhăind pe lângă ea, în timp ce îmi cerea părerea asupra berbantului. Îl găseam ‘rupt din soare’, ceea ce a stârnit şi mai rău copilul, pe sor-mea, iar maică-mea, ca să-mi pună la punct isonul, i-a şoptit lui Juan că măcinasem cafeluța cu mânuțele mele şi, mai ales, culesesem caimacul special pentru el. Când am apărut, dulce minune, în cadrul uşii, într-o fustă recuperată de la o mătuşă moartă înainte de vreme, ciocate, care aveau specificat pe dosul cutiei că se poartă doar la pantaloni şi părul vâlvoi (îl tapasem cu patosul credinciosului cădelniţat cu fixativ), şoferul, cucerit, s-a ridicat de pe scaun şi m-a învârtit entuziast pe sub mână: „Şefu’, fata asta e demenţială!” . Juan i-a luat, părinteşte, mâna de pe mine, i-a aruncat o privire perplexă maică-mii, după care m-a apucat de-un braţ şi duşi am fost! La discotecă.

La discotecă ne-am răsfăţat cu whisky original (zeamă de ploşniţe),etichetat, servit direct din mâna patronului, ţigări Rothmans, alune și trei feluri de ciocolată. Se întâmpla în perioada imediat următoare Revoluţiei, când eram, cu toții, un pic cocalari. Am fi petrecut până dimineaţa, tot într-un dans şi o beţie, dacă Juan nu ar fi avut proasta inspiraţie de a-mi recite o poezie, creaţie proprie, versuri albe cu subiect înaripat, niște păsărele adăstând pe la geamuri, cu ghiocei şi ploi de pene moi. Atât îmi mai aduc aminte, căci Juan a trebuit să ne scoată cu forța, trași de mâneci, și pe mine, şi pe şofer, într-atât de rău ne pierduserăm minţile. Pur şi simplu nu ne mai puteam opri din hohoteală. La un moment dat, din pură curiozitate, până și DJ-ul a oprit muzica.

Juan m-a depozitat dezgustat la scara blocului, fără vreun ‘la revedere’, fără nicio pupătură pe obraz şi nu l-am mai revăzut niciodată. Şoferul m-a mai sunat de câteva ori, doar ca să-mi spună că m-ar fi scos el la discotecă, dar şeful îl ţinea tot timpul ocupat. Maică-mea a dat vina pe soartă şi a lăsat hazardul să hotărască.

Blind date, game or fate?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.