Proces mental

Image result for funny lawyer signs ( Image from safetyrisk.net)

Dacă nu l-ai găsit încă pe dracul, musai să-ţi cauţi un avocat!
Am coborât din maşină în faţa cabinetului de avocatură. Pe peretele din stânga strâmba din nas o plăcuţă elegantă, cu litere îngrijite, sobră şi probabil scumpă. Praful de pe trotuare îi cauza migrene. Deh, lucrurile cu viaţă lăuntrică discretă, la nivel de electroni, apreciază ploile. Avocaţii au întotdeauna mare grijă de plăcile, firmele, panourile care le reclamă prezenţa oficială. Dacă celor ale comercianţilor, coafezelor, chiar şi celor ale medicilor de tot felul le mai crapă obrazul, li se mai arde câte un bec, le intră praf în ochi, cele ale avocaţilor arată mereu impecabil. Pe ăştia chiar trebuie să-i iei în serios! Exact asta aveam de gând.
Am bătut la uşă, după ce nu a fost nevoie să mă obosesc decât cu un rând de scări, şi alea îmbrăcate în mochetă roşie, gata să-mi înghită timiditatea, trezită mult prea devreme. Alesesem o doamnă, nu un domn. Femeile nu m-au plăcut niciodată. De când mă ştiu a trebuit să învăţ să depind cât mai puţin de ele, sunt viclene, fără ca vreun imperativ să le-o ceară şi pot ucide, la toate modurile, dacă le spui adevărul verde în faţă. Tortura le satisface, pentru că se hotărăsc greu cu ce să se îmbrace în ziua plăţii. Bărbaţii au aceeaşi problemă, dar curmă chinul de la rădăcină. Femeile nu aruncă vinul decât după ce s-a oţetit, chiar dacă nu le place.
Alesesem o femeie pentru că Dumnezeu nu mai era demult obiectiv. Acum apelam la justiţie.
M-au întâmpinat nu una, ci două secretare. Una se ocupa de hârtii, cealaltă de confortul meu emoţional. Am fost poftită în birou, unde am schimbat amabilităţi până la venirea cafelelor. Era timpul să iau atitudine.
Voiam să mă dau în judecată. Unii l-au dat în judecată pe Dumnezeu, eu nu l-am cunoscut personal. Pe mine mă ştiam, însă, foarte bine. Voiam să mă dau în judecată pentru toate hotărârile proaste pe care le-am luat, pentru toţi nenorociţii pe care i-am iubit, pentru toate întârzierile, ezitările, renunţările care îmi afectaseră viaţa. Am crezut că mă va refuza, îşi unise, sub presiune, sprâncenele. Comisionul era gras, avocaţii nu au nici măcar un gram de naivitate nesortat.
Prima înfăţişare s-a ţinut cu uşile închise, judecătorul voia să-şi facă o idee despre cum îmi administram simţul umorului. Îl luam în serios. Acuzând o criză de imaginaţie, m-a întrebat cam ce pedeapsă întrevedeam. Nu ştiu de ce, de câte ori aud cuvântul pedeapsă, gândul mă duce la tot felul de joculeţe sado-masochiste, cătuşe îmbrăcate în pene de struţ, desuuri cu ţinţe precise, judecătorul ar fi arătat bine în ele! Pentru mine însă nu ceream decât închisoarea unei alte persoane, care să-mi îndrepte năravurile şi să mă redea societăţii, deşi la ce păcate mărturisisem, nu m-ar fi deranjat încarcerarea pe viaţă.
M-au închis imediat, nu între scoarţele vreunui suflet pereche, ci la spitalul de boli nervoase. Sufeream de conştiinţă, o boală aproape eradicată de pe pământ. Trebuiau eliminate, urgent, din vocabular ideile de inimă, de suflet, de meditaţie. Pentru că organismul se împotrivea, făcusem o pasiune pentru mişcarea de recul încă de pe vremea când începusem să studiez legile fizicii, am fost judecată ca lipsă şi trimisă în ghearele morţii. Ghilotina ruginise, ştreangul favoriza răspândirea de germeni, acum se utiliza seringa de unică folosinţă şi cronometrul. Dumnezeu m-ar fi ucis lent, secundă cu secundă, minut cu minut, oră cu oră, lună cu lună, an cu an. Dumnezeu nu are inimă. Nici omul nu mai are, dar el nu are atât de mult timp la dispoziţie. Din partea omului, pedeapsa cu moartea se execută economic, eficient. Alesesem o femeie avocat pentru că o bănuisem de răbdare, să facă recurs, să fie lacomă, să am timp să mă mai gândesc. Şi ar fi făcut-o, dar îşi iubea prea mult copiii, iar eu purtam o boală pentru care societatea nu mai furniza vaccin, eram un zgândăr viral.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.