Dispensabilităţi

Image result for funny rich people

Să-l fi văzut maică-sa, ar fi murit de drag! Îi mai trimitea din când în când câte o poză, dar era imposibil de vizitat, nu erau drumuri asfaltate până acolo, iar maşinile lui erau toate de serie mică. Încercase s-o aducă la oraş, dar bătrâna se purtase ca o ţărancă. O îmbrăcase în haine de designer şi ea se lăsase pe genunchi şi se apucase să plivească straturile de flori de la intrarea în vilă. Nicicând nu o văzuse mai bucuroasă, ca atunci când o anunţase c-o trimitea înapoi acasă. Era totuşi maică-sa, aşa că îi trimitea lunar nişte bani, dar auzise că bătrâna se apucase să construiască cu ei o grădiniţă. Se gândise să-i taie ajutorul bănesc, dar apucase să-l sune primarul, ca să-i mulţumească şi să-l anunţe că grădiniţa îi va purta numele. Nu că lui i-ar fi plăcut şcoala! Oricum nu mai era nevoie să se chinuie, acum îşi putea cumpăra câte diplome ar fi vrut. Maică-sa promisese să toarne temelie şi pentru un dispensar. Era greu să te bucuri de celebritate … În curând tot satul îi va purta numele şi în felul ăsta se achita şi de maică-sa.
Era bogat. Pentru un tip care nu ştia să facă nimic era ceva obişnuit, dar parcă tot îşi dorea să fie lăudat. Pentru că ceilalţi nu o făceau, fără să fie plătiţi, se răzbuna în felul lui, discret. Asta era singura neplăcere, venită odată cu noul statul social, plata poliţelor trebuia făcută subtil. Dar pentru asta era de-ajuns să ai şcoala vieţii, iar el învăţase repede.
La început îşi însuşise mărunţişuri, în timp ce aştepta la coadă. Bomboane, ciocolată, robineţi, cărţi, de joc, cele pentru rafturi veneau prin comandă specială, îmbrăcate în piele, ca să se asorteze cu mobilierul de birou. Întotdeauna erau acuzaţi ceilalţi. Lui i se cereau scuze pentru întârzierea datorată micilor incidente. Nu cerţi şi nu acuzi pe nedrept un costum Armani! Uneori era chemată Poliţia, trebuia să dea declaraţii, dar el se asuma zelos în ajutorul dat organelor, pentru menţinerea unei vieţi sociale sănătoase. Cu timpul micile lui plăceri deveniră o obişnuinţă, iar el atât de bun încât unii ajungeau la puşcărie. Şi nu putea spune nimic, nimănui! Slavă Domnului că nu-i plăcea să scrie! Scăpase de ispita asta.
După o vreme nu a mai fost de ajuns. S-a însurat. Îl amuza să vadă cum o fată frumoasă şi deşteaptă era dispusă să nu-i iasă din cuvânt, doar de dragul abonamentelor la spa şi al călătoriilor internaţionale în scop, declarat, de mers strict la cumpărături. Cu săptămâna.
Odată, plictisit, în unul din magazinele de lenjerie fină, pe unde îl târâia nevastă-sa, şi-a umplut buzunarele cu bikini. A plasat o pereche în geanta întredeschisă a unei doamne refăcute cât să pară de-o vârstă cu fiică-sa şi toată vina s-a abătut asupra ei. Ajuns acasă a început să plaseze câte o pereche pe zi, pe sub pat, pe sub pernă. Le lăsa câte un pic de mătase sau de dantelă la vedere, s-o încerce pe nevastă-sa. Dispăreau, semn că avea vederea bună. I-a bătut nişte apropouri, a făcut pe-a bosumflata, dar când a văzut că alocaţia lunară nu se diminuase, a renunţat. Nu îndrăznise să aibă o aventură, deşi o chinuia teribil instructorul de înot pe care i-l angajase, cadou de ziua ei de naştere, amândoi preferaseră, până la urmă, salariul.
În privinţa copiilor, avea doi, nu-şi făcea griji. Bau-bau-ul care ţinea balanţa moştenirii în mână era orb, dar nu se îmbolnăvea niciodată.
A murit de tristeţe. Şeful lui de partid făcuse toată industria să dispară, ţara umbla dezbrăcată, după ce i se promiseseră haine frumoase, ca ale împăratului. Profitul devenise un sinonim pentru impozit. Prin comparaţie, ajunsese să se simtă un neînţeles, un om modest.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.