Balada nasului pierdut

Image result for groucho marx cigar(Groucho Marx)

Nici nu apucaseră să se învechească cei 50 de ani, că lui Pamfil începuse să-i fie frică că îi erau minţile pe ducă. Se apucă de băut, mai mult şi mai ieftin, ca să alunge piaza rea. Nu dăduse el mare importanţă oglinzilor, acolo era mereu proţăpită şi gata de gâlceavă nevastă-sa, Florenţa. El putea să-şi dea o dată cu pieptenele şi în faţa unei vitrine, din mers, că tot aşa arăta, ca la douăzeci de ani. Maică-sa îi spusese dintotdeauna că era frumos, nu credea el că se schimbase mare lucru. Nevastă-sa, săraca, în schimb, de ce stătea mai mult în faţa oglinzii, de-aia parcă se încreţea mai tare, de ziceai că era fustă plisată. Ştia de ele pentru că împrumutase una, de pionier, a soră-sii, să vadă dacă nu-i era frig numai cu şosete la adunările în careu, dar când l-a prins a ţipat aşa de tare că l-a bătut maică-sa vreo oră, fără să ştie de ce. Şi chiar şi după aceea, de câte ori trecea pe lângă ea îi mai dădea câte una peste cap, să-i scoată din minţi pliseurile.
Spaima a pus stăpânire pe el pe când savura o bere, cu băieţii, la un birt din coasta atelierului de mobilă, unde lucra. Au băut ei ce-au băut, au mai flecărit, despre neveste, că nu cunoşteau pe nimeni altcineva, şi-au mai amuţit chiorăielile maţelor cu nişte pungi cu alune, până l-au trecut cele lumeşti şi s-a retras într-o vizită la baie. Acolo, în oglinda un pic jerpelită, i s-a arătat pentru prima oară că nu mai avea nas. Parcă un pic mai rămăsese totuşi acolo, e adevărat că şi oglinda era un pic aburită, de la o ţeavă de apă caldă fisurată care aştepta un meşter, dar tot îl trecuseră nişte friguri. Nefiind gata să se plângă şi altora, lăsă banii de băutură pe masă şi fugi acasă, unde se baricadă în baie şi începu să se studieze în oglinda nevesti-sii. Şi aia era tot în ape, de-aia poate şi nevastă-să se umpluse de toate creţurile alea, nu-i arăta cum trebuia.
Din ziua aceea a început chinul lui Pamfil. Slăbi, îşi pierdu pofta de mâncare. După o vreme i s-a plâns lui Vasile, de era tapiţer. Vasile, dus de alţii, cu vorba, la o bere, le-a spus tuturor. Or fi fost ei tineri şi în putere, dar şi Pamfil era cu analizele la zi, odată numai ce se smintiră şi ei! Nu-l puteau lăsa pe Pamfil de izbelişte la bătrâneţe, şi nici măcar nu era bătrâneţe, omul avea viaţa înainte! Unul mai hâtru îl sfătui să spună şi el mai des minciuni, dacă funcţionase pentru Pinocchio, de ce nu ar merge şi în cazul lui ?
Le zicea Pamfil din în ce mai gogonate. Într-o duminică, pe când Florenţa tăia pâinea pentru prânz, s-a apucat de i-a spus, aşa, dintr-o dată, fără să gândească, că era la fel de frumoasă ca atunci când o trăsese după el în lanul de porumb. Şi numai pentru o pupătură şi o îmbrăţişare. Dar ca şi atunci, i-a dat nevastă-sa o scatoalcă peste ochi, de i s-a învineţit privirea. Atunci i-a spus de tărăşenia cu nasul. Văzuse el un film cu unii mâncaţi de ciumă, nici ăia nu avuseseră nimic de ţinut pe sus. Nevastă-sa apucă colţul pâinii şi i-l înşurubă de faţă, de i se prelinse, ce mai rămăsese din nas, în sute de firimituri. Florenţa crezuse că-şi bătuse joc de ea, dar o apucă şi pe ea plânsul când îl văzu cu lacrimi în ochi. L-a dus la doctor. După o săptămână era ca nou. Umbla mândru, ca un cocoş, vesel, îl lecuise nevastă-sa şi de spaimă. Se cheltuise un pic, dar acum avea pe nas o pereche nou-nouţă de ochelari, cu ramele aurite. Au făcut glume băieţii, că acum arăta ca un contabil, dar lui i se părea că arăta ca unul dintre scriitorii aceia din vechile lui manuale, de la şcoală. Nu mai ţinea minte care, dar şi-a făcut numaidecât abonament la câteva ziare.

 


Un gând despre “Balada nasului pierdut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.