Împotriva aripilor gândului

 

Related image(Berkeley Library, University of California)

Marga ţinea o librărie micuţă, una din acelea de cartier de care nu ştiu decât profesorii de la şcoala primară, elevii cu lecturi obligatorii şi pensionarii, care opresc să-şi dezmorţească picioarele. El oprise, mirat de împrejurimi, pentru a lăsa nişte volume cu autograf. La plecare mai lăsă o carte de vizită şi o invitaţie la Palatul Cărţilor, sala de seminarii, unde îşi lansa cartea, chiar a doua zi. Mai primise o invitaţie, tot pentru a doua zi, ceva mai pe seară. Carla, o prietenă care nu-i mai vorbise de mai bine de un an, o aştepta la petrecerea zilei de naştere. Nu mai era timp pentru o rochie nouă, dar putea, măcar, să se aranjeze puţin. Sună la coafor şi îşi făcu o programare. Claudia se săturase de aerul ei de fată cuminte şi de refuzul de a se aventura şi în alte culori. Inseră o meşă albastră, după ce o făcu, cu chiu cu vai, să mărturisească că mergea în blugi, dar în loc de veşnicul tricou optase pentru o cămaşă vaporoasă. Marga îşi privi creştetul cu uimire, dar, după cum se aşteptase şi Claudia, nu scoase niciun cuvânt. Plăti şi plecă zâmbind strâmb. Claudia rămase suspendată pe undeva pe limita dintre râs şi plâns.
Marga ajunse la lansarea de carte printre ultimii, lumea se aşezase deja, dar murmurele încă mai căutau o scăpare. Mai mult împinsă de la spate de nişte fete care ofereau cafele şi ţigări pentru minutele de pauză, îşi găsi un loc la o măsuţă de pe margine, stingheră ca şi sufletul ei. Nici măcar nu îndrăznea să se întrebe ce căuta acolo, de frică să nu leşine. Scriitorul salută, jovial, pe toată lumea, schimbă câteva vorbe cu nişte cunoscuţi, după care se opri, sedus de meşa albastră. Se aplecă să-i şoptească la ureche că nu se aşteptase la mai puţin. Apoi invită pe toţi cei prezenţi în nişte separeuri, special amenajate, de jur împrejurul sălii. În fiecare despărţitură era amplasat un pat. Deşi dispunerea circulară dovedea un spirit rece, ca un bisturiu de spital, atmosfera din interior era de dormitor. Marga se întinse, aşteptând, fremătând la gândul a ce avea să urmeze. Bucuria, şi aşa reţinută, îi îngheţă pe buze. Din celelalte despărţituri răzbăteau, amplificate de ambientul spiralat, icnete şi suspine, şoapte erotice, miros de febră flămândă, nerăbdătoare. Alergă spre ieşire, voia să se întoarcă acasă. Dar scriitorul ajunsese deja acolo, cu cămaşa răbufnind din pantaloni şi un zâmbet angelic. O luă de mână şi o duse înapoi în pat, nepromiţându-i nimic. Se cuibări lângă ea, invitând-o să-l ia în braţe. Marga se chinuia să respire.
– Pune-ţi mâna în jurul meu! şi îi arătă cum.
Apoi începu să-i spună poveşti. Vorbea frumos, vocea caldă umplea crăpăturile din pereţi.
Când se trezi era singură, toţi ceilalţi plecaseră. Îşi schimbă cămaşa, era toată mototolită. Întotdeauna purta un tricou de schimb în geantă, avea un fel al ei de a fi şleampătă, dar nu deranja privirea.
Mai rămăsese petrecerea Carlei. Cumpărase de dimineaţă cadoul, acum se agăţă de un buchet proaspăt de trandafiri, de la prima florărie ce-i ieşi în cale şi comandă un taxi. La Carla era aglomeraţie. O trase, fericită, până la bucătărie, nu mai ştia nimic de ea. Prin cadrul uşii se perindau imagini cu ceilalţi invitaţi, clinchete vesele. Scriitorul era şi el acolo, înconjurat de bărbaţi pe jumătate băuţi şi femei frumoase. Îi făcu cu ochiul. Sau … poate Carlei.
– Nu ştiam că-l cunoşti, te-am întrebat despre el când i-a apărut prima carte şi ai negat.
– Ce mai contează, e în vogă!
Apăruseră şi nişte fotografi. Profesionişti. Marga se furişă spre uşa de la intrare, îşi pătase şi tricoul, cu puţin tort şi nu mai era nimic de făcut. Răcoarea nopţii ascundea, şi ea, pericole şi tentaţii. Refuză să analizeze evenimentele serii, nu până nu va fi ajuns acasă. Odată trecută de prag, se lipi cu spatele de uşă şi se lăsă să se scurgă, aşa, fără nicio noimă, până la podea.
Se trezi pe lumină, veselă. Încercă să deschidă nişte sertare, dar nu găsi mai nimic printre amintiri. Deschise fereastra. În sfârşit venise şi rândul ei pentru o altă zi!

Related image(Image from paperblog.com)

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.