Sunt o ciudată şi nu mai am niciun chef să mă tratez (11.05.2015)

Image may contain: 1 person

Urăsc soneriile melodioase. Prefer o bătaie fermă, bărbătească, la uşă.

Îmi ţiuie urechile, n-am timp să-mi afund, câineşte, nasul în pămătuful cu pudră, am doar câteva secunde să-mi lungesc buzele cu roşu şi să bat vioi din pleoape. Deschid uşa. Unul dintre ei e înalt, cu părul blond, îmbătrânit, dat pe spate, îmbrăcat într-un costum elegant, cu vestă, sprijinindu-se într-o umbrelă cu mâner de fildeş. Celălalt e cam de aceeaşi înălţime cu mine, albit prematur, purtând o cămaşă vărgată şi o geacă de piele, fină, deschisă neglijent, cât să propună un piept, încă musculos, care încă ar fi putut face să tresară nişte degete de sculptoriţă.
– Aveţi puţin timp, să discutăm?
– Despre?
– Despre Dumnezeu, despre noi, despre ce vreţi.
Au voci blânde, cu timbru plăcut, dacă i-aş înregistra aş face, probabil, bani buni propunându-i pentru un nou tip de muzică de sonerie.
În timp ce-mi zâmbesc, larg, îmi aşează, delicat, pe palmă un fluturaş cu Martorii lui Iehova. Amar gust mai are dezamăgirea! Dumnezeu nu e chiar atât de visător pe cât îl credem, altfel nu ne făcea dependenţi de stomac harnic şi maţe hrăpăreţe.
– Îmi pare rău, nu am timp, pregătesc masa pentru cel mic.
La vârsta mea nu mai înjuri birjăreşte, decât în gând şi nici nu te mai încurci în prea multe explicaţii, timpul e preţios.
Le zâmbesc, fugar şi închid uşa. Ori îmi montez un vizor, ori n-o mai deschid niciodată, impulsiv! Prietenii, ăia puţini cărora încă le mai e dor, pot să bată cu semnal sau să trimită un sms, din faţa uşii, că n-o fi bai!

Urăsc soneriile melodioase şi strigătul ascuţit al telefonului. Întotdeauna mă împiedic în maşinuţele lui fiu-meu şi, precum un atacant înverşunat de partida de rugby, de câte ori ridic receptorul, marchez şi eseu. Aproape că îmi vine să cred că încasez şi cele patru puncte puse în joc şi mai am şi o variantă de încă trei, din lovitură de pedeapsă. Errare humanum est. O companie, a cărei denumire îi provoacă  individului de la celălalt capăt al firului o tuse uscată, e interesată de părerea mea în cel puţin 25 de chestiuni, un chestionar de băşcălie, din care deduci de una singură că eşti şi Albă ca Zăpada, şi Pic şi Poc, şi Răţuşca cea Urâtă. La următorul apel, un oficios guvernamental, tras pe robot, vrea să mă înveţe cum să-mi plătesc datoriile, că şi statul are izmenele rupte în fund. Mă simt precum Pătrăţel, mi-au căzut pantalonii până joc, la glezne şi statul vrea să mi-o tragă scurt, că n-are timp, săracul, aşa e de preocupat de nevoile mele! Nu mai răspund la telefon, dar violul vine şi de pe internet şi nu mai sunt în stare să găsesc o bucăţică din creier capabilă să-mi rezolve problemele, fără tam-tam.

Urăsc soneriile melodioase, strigătul ascuţit al telefonului şi ţipuritura de sms. ‘Ai nevoie de bani? Împrumută-te de la noi, nu mai suferi în tăcere!’. Care tăcere? ‘Îţi vârâm 500 de dolari în buzunar, să ai ce juca la noi, noul Cazino online, ocazie unică! Cine nu joacă, nu caştigă!’ Cum s-ar simţi oare guvernul dacă ar afla că în loc să-mi fac un plan de rambursare a datoriilor, îmi pregătesc un smoothie cu fructe de pădure şi o dau pe Black Jack?

Urăsc soneriile melodioase, strigătul ascuţit al telefonului, ţipuritura de sms şi clipoceala râului de emailuri. Nici barajul nu mai face faţă …
Unde e Tom Hanks să mă trimită la saltele … la matrice … la fir-ar Naşul ăla să fie?! Unde e câinele care să latre ‘You’ve got mail’, în cel puţin cinci limbi de circulaţie internaţională?! ‘Sunt soţia ultimului preşedinte african, mort fără să-şi ia conturile în valută cu el, în piramidă. Te-am ales pe tine, să-ţi împarţi casa şi cardurile cu mine, şi o viaţă aventuroasă, de fete cucuiete, când pe jos, când pe perete! Răspunde urgent, e plină lumea de doritoare!’

Încă o zi în care n-am făcut nimic! Şi totuşi … nu mă simt deloc plictisită. Nici măcar singură nu pot spune că mă simt … Furnici din trei universuri paralele fac drumeţii pe la mine pe sub piele …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.