Baba Leana faţă cu modernismul

Related image(Fotografie de pe http://dragusanul.ro/porturi-nationale-din-romania-fotografii-de-presa, click pe link pentru un superb album de fotografii cu port popular românesc)

Baba Leana, a lui nea Târlic, clopotarul, a pus pe fugă liniştea ce se cam lenevise, de la o vreme, prin satul lor. Totul a început cu vizita unui nepot de la Constanţa. Copilul nu a fugărit o găină, nu s-a atins de-o cireaşă, a refuzat şi căpşunile gata culese. Stătea pe prispă, ca un tolomac, şi mânuia ceva ce-i părea ei a fi o caznă de pe lumea cealaltă. Nu cea de la poalele lui Dumnezeu, nici cele din oalele de tuci ale diavolului, ci lumea de dincolo de hotarele satului, pe care ea rar le trecuse. I-a dat copilului toată pensia, ca să cumpere altă tabletă, avea ea să afle că aşa se numea, şi l-a pus s-o înveţe cum mergeau rosturile prin alte părţi. După ce nepotul i-a plecat acasă, Leana nu a mai ieşit din curte, vreo săptămână. I-au bătut babele la fereastră, cu de-ale gurii, de teamă că nebuna ar fi putut să cadă la pat. Da’ de unde!
Se trezea de dimineaţă, dădea de mâncare la găini, cocea nişte turte pe plită, încropea o zamă, iar când toate se apucau cu mâinile de masă începea să navigheze pe tabletă. Cu internetul a fost mai greu, a trebuit să se certe cu primarul ca să se poată conecta la reţeaua de la sediu, îi trebuia viteză, nu prea mai avea timp de pierdut. Tot satul o privea de parcă îi ieşiseră de sub basma două coarne. În grădină năvăliseră buruienile, dar baba îşi vedea liniştită de ale ei, fără să dea nimănui socoteală. După o săptămână a plivit grădina, a măturat curtea, a dat găinile în grija unei vecine şi a anunţat că pleca în concediu. Satul a rămas perplex, asta le întrecea pe toate!
Dis de dimineaţă, în hainele de biserică, cu o valiză mare, înflorată, care venise prin curier cu ceva zile în urmă şi se trăgea pe nişte roate, Leana şi-a făcut drum până la haltă, o coşmelie cu chioşc de bilete, ţinută, la poarta satului, ca o străină. Roţile acelea mici, ca de jucărie, făceau aşa o hărmălaie, împiedicându-se şi scrijelindu-şi genunchii de pietrele uliţei, încât au înnebunit toţi câinii, aproape că s-au sugrumat, de-a latul, în lanţuri. Care au reuşit de le-au rupt s-au tras spre porţi, lătrând ca de sfârşitul lumii. Baba părea nici să nu audă, aşa de preocupată era să-şi mişte şoldurile după cum văzuse ea la nişte fete fără brâu, cu buricul uitat de aţă, ca o lipsă de nasture. Pe peronul îngust s-a aşezat pe singura bancă, cam incomodă, pe care o donase popa, după ce toată lumea a început să-şi aducă taburete de-acasă. Şeful de haltă a dat un rachiu peste cap, baba arăta de parcă se pregătea de nuntă. Leana a luat trenul doar pentru o staţie şi a ţinut pasul mândru, cu nasul pe sus, până la poarta soră-sii.
Şi aceea a încremenit când a dat cu ochii de valiză.
– Ci-i cu tini, Leană?
– Ci sî fie? Ninica. Mi-am luat trii zâli di concediu şî am vinit sî ti văd, cum altfel?
– Di obicei vinei cu căruţa, cu Ion al lu’ Moş Gheorghi, când sî înturna di la moară. Ci ti-o apucat? Dispri ci concediu vorgheşti?
– Concediu, bre! Numa’ trii zâli stau, bem şî noi nişti cafeli, mai vorovim, dă-li şî tu dracului di treburi! Da’ uiti, ca sî nu zâci cî-mi dau aere, ti ajut sî faci dulceaţă.
– Nu ştiu ci sî zâc, Leană hăi, parcă nu ieşti tu. Sâmţăşti cî mori sau ti-o pălit ceva?
– Hahaha. Nu m-o pălit nica, fa, chiar dacă tăt satu’ crede c-am dat în dambla. Ştii c-o fost Victoraş pi la mini, în vacanţă, şî i-am luat tableta, fa, tu ştii ci chestie fără samăn îi tableta asta? Îi ca un calculator, din aceala di la şcoală, numai cî mai mititicuţ. Îţi arăt imediat! Bre, Sevastie, tu nici nu ştii câta fericiri îi pi lumea asta şî noi muncim ca proastili! Di cu noaptea, până-n sară …
După trei zile de concediu Leana s-a întors acasă, nu înainte de a-i fi comandat şi soră-sii o tabletă. La nicio săptămână primarul a anunţat reluarea balurilor de sâmbătă seara, la Căminul Cultural. Tinerii plecaseră, care încotro, din sat, venise vremea ologilor. O dată pe săptămână, joia, rula şi câte un film, iar învăţătoarea, care între timp se pensionase, a redeschis biblioteca.
Leana l-a obligat, de faţă cu tot satul, pe Moş Haralambie s-o invite la film, altfel îi arunca peste gard murăturile de mai an. Moşu’ îi făcuse ochi dulci în tinereţe, îngropase muierea, acum abia de îşi târâia răbdările pe uliţă. După o seară în compania Leanei a luat-o şi el razna. La lună au anunţat logodna la Primărie, se stricase şi la cap, inima îi era demult zdrenţe. Apoi, măr de la măr, putreziciunea a cuprins tot satul. Producţia la hectar a scăzut drastic, dar tinereţea, ramolită, se plimba de mână, în curtea şcolii. Viaţa asta nouă era un pic de plastic, dar nu părea să supere pe cineva.
Cel mai mult au suferit copiii şi nepoţii, care au dat năvală, ca de obicei, în toamnă, cu sacii în portbagaj. Au trebuit să înveţe să dea de mâncare la găini, să scoată cartofii, să coacă turte, să mai taie şi câte o găină, ca să nu se întoarcă acasă cu mâinile goale. Victoraş chiar a cules nişte prune. Fără să cadă din copac!
Victoraş şi chiar şi câţiva megieşi, care pândeau pe la garduri, au crezut cu toţii, în vară, că Baba Leana avea să pună tableta pe foc sau s-o dea măcar o dată prin agheazmă. Chiar dacă lumea mai umbla pe ecran şi despuiată, baba nu se sfia să-şi dea cu părerea, când discutau despre revoluţia sexuală, şi după slujbă, şi virtual. Mare i-a fost popii mirarea când baba şi-a făcut apariţia la biserică, în Duminica Tomii, cu şorţ negru, de piele şi o biciuşcă la cingătoare, mărturisindu-se sado-masochistă. Iapa pălimarului s-a tras pe două picioare, a rupt hamurile şi dusă a fost. Nu a mai văzut-o nimeni, niciodată. Popa şi-a scăpat pe bătături Sfintele Daruri. Dumnezeu a râs, tocmai lansase pe piaţă păcatele electronice. Lavabile.

http://dragusanul.ro/porturi-nationale-din-romania-fotografii-de-presa/


Un gând despre “Baba Leana faţă cu modernismul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.