Casa din pădure

Related image(Photo from www.sammichespsychmeds.com)

Rămăsese legată de casa bătrânilor. Bunicul fusese pădurar, casa era atât de bine ascunsă de ruşinea pădurii încât nici cei care preluaseră administrarea marginii aceleia de oraş nu-i ştiau drumul. Era moştenirea ei. Nu mai fusese acolo din copilărie, în cea de devreme, după absolvirea claselor primare vacanţele plecaseră în străinătăţuri sau dăduseră ocol ţării. Locuia în casa părinţilor, şi aceea rămasă prea curând fără suflu, o vilă elegantă, pe o stradă a bogaţilor. Şi mamă, şi tată sfârşiseră sub roţile trenului, ademeniţi de un oftat de Karenină.
Anana, deşi iubită, se alintase mai mult printre cărţi, în jurul ei lumea alergase timpul nestingherită, în timp ce ea încă încerca să-l domolească pe abac. Nu s-a simţit niciodată lăsată de izbelişte, toţi ai ei o vegheaseră de pe undeva. Rutina s-a scuturat de praf, s-a ridicat de pe bocetul ce-i fusese pregătit şi şi-a văzut de treabă.
S-a îndrăgostit de o altă singurătate, dar i-a dat prea multă putere şi aceea a încercat s-o înghită cu totul pe a ei, chiar dacă o curăţa de amintiri şi îndoieli personale. O dezbrăcase, pe rând, de melancoliile atât de dragi ei şi de plânsul din bibliotecă, uitase cum era să mângâi oboseala coperţilor fără şoapte …
Cum e să te trezeşti flămând de tine, în patul dimineţilor de dragoste? Nişte zori o găsiseră pe ea, cea de dinainte, şi pentru prima oară în viaţa ei s-a înţeles din priviri cu fericirea. Bărbatul, care va rămâne nenumit, se confundase cu ambiguitatea cuvintelor, tăcerea trăgea de ele cu dinţii. Singurătatea lui devenise lucrativă, în timp ce a ei stagnase, dar nu avea de gând să ia în bagaj nicio vină. S-a întors la el, răzgândită, el îi impunea dragostea, deşi a lor sucombase fricii de atac de cord. A lăsat-o pradă unei prăbuşiri până la temelie. Ţipetele i-au fost împinse sub dărâmături.
Ce apă curăţă putredul corpului? Apa minţii. Când inima e mâncată de viermi, creierul îi vinde mângâiere. Anana a pus lacăte pe uşi şi a plecat spre casa din pădure. Între timp se dărăpănase. I-au trebuit ani ca s-o repună pe picioare. Când nu i-a mai fost ruşine de mâinile crăpate, s-a întors printre oameni. Somnul o ducea însă adesea la casa din pădure. Orele târzii îi aduceau uneori înapoi teama, în beznă toţi ochii păreau să-i fie duşmani. Purta cu ea un cuţit de vânătoare, găsit în cufărul de meşter al bunicului.
Într-o seară de iarnă, pe jumătate îngheţată, şi de frig şi de frică, a căutat căldura gleznelor la casa din pădure. I se făcuse dor de freamătul gândurilor. Întunericul a prins-o pe nesimţite de mână. S-a speriat, strigătele şi ecourile pădurii i se înfăşurau de gât. De dimineaţă a găsit cuţitul înfipt în gâtul unui căprior. A plâns câteva anotimpuri. Casa i-a dat de lucru. Când zidurile s-au înzdrăvenit, tăcerea ţinându-se de pereţi sănătoasă, s-a reîntors la pragul inimilor omeneşti.
Atunci l-a cunoscut pe Ernest. De unde ştie viaţa când rănile nu mai dor?
Casa din pădure şi-a tras resemnată pe ochi vălul de uitare.

Miruna şi-a strâns mama de mână, oprind liniştea pe loc cu câteva sughiţuri.
– Mamă, mamă, unde mergem?
Maria a dat din cap, de parcă ar fi ştiut. Fugiseră de dragostea de-acasă. Una ţinută cu pumnul, plânsă. Aveau să le mănânce lighioanele pădurii, şi totuşi nu de animale îi era ei frică …
– Mamă, uite o casă! Crezi că Muma Pădurii ştie că venim? O să ne mănânce?
Fetiţa vorbea în şoaptă, mai mult curioasă, groaza nu dispăruse, dar le urmărea de la distanţă.
Casa era frumoasă. În dulapuri aşteptau, fără pic de praf, nişte conserve. Lemnele din şopron se temeau un pic de foc. Pe patul din dormitor aţipise un plic:
„Oricine ai fi ai grijă de casă. E atât de multă dragoste aici încât îţi poate potoli foamea! Nu uita să-i mulţumeşti la plecare.”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.