Bucureşti, prostia contraatacă. Ambele părţi şi-au servit susţinătorii.

(Foto de pe Europa FM)

 

La început a fost Cuvântul, dar între timp ne-a luat dracul pe toţi. România a pierdut cuvintele, se integrează, snob şi arogant, în tendinţa planetară. Nu am nimic împotriva romglezei, dar pesta demonstrativă şi protezele de aură erudită îmi strepezesc dinţii. Ca să fiu pe înţelesul predominanţilor deştepţi ai patriei: ”Ai IQ, dar nu ai ‘a clue’! ”.

Oamenii români şi naţionalităţile conlocuitoare, printre care şi o diasporă cu dublă cetăţenie, nu mai comunică decât în ceea ce a devenit limbajul Facebook. Literatura, istoria, dragostea se scriu în limbaj Facebook, suburban, înjositor, ‘funny’, ‘open minded’. Vulgar. Intelectualii explică vulgarul. Eu credeam că rolul lor e acela de a ne învăţa diferenţa şi distanţa necesară supravieţuirii bunului simţ. Mai ştie cineva cum se pronunţă ‘Morala’?

Când modestia cuvintelor este îndepărtată fără scrupule, fără remuşcări, dintr-o limbă, lasă loc gesturilor, care, leneşe, fac loc violenţelor de circumstanţă, după care se trezesc la mila lor. Un paradox. Un popor aflat la mila violenţei. Violenţă de limbaj, de comportament, porniri greu de controlat fără educaţie, fără respect.

Dacă morala şi bunul simţ nu mai înseamnă nimic, de ce legea ar mai însemna ceva? Confruntările de stradă din ultimele zile demonstrează faptul că suntem conduşi de oameni ca şi noi. Cu siguranţă ar trebui să investim mai mult în şcoli, dar unde ne sunt profesorii?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.