Suflet în război

Related image(Image from https://www.ebay.com/itm/1964-Vintage-COUPLE-SMOKING-Fashion-Glamour-Photo-Gravure-By-JEANLOUP-SIEFF-8×10-/201911444118)

Aerul gării se încinsese în ianuarie. Războiul îşi strânsese catrafusele de pe lipia libaneză şi plecase în vizită pin Europa, pe unde îşi uitase nişte neamuri. Oponenţii îşi ţineau ideea de bombă nucleară în buzunar, ameninţând precum copiii pe vremea luptelor corp la corp: „Te spun mamei!”. Bătăliile atârnau de laşitatea spaţiului aerian, bombardamentele se justificau prin precizie şi victorie, amândouă putând fi încadrate mult mai uşor la ‘colaterale’. Bătăliile ce mimau conştiinţe, unse cu roşu pe la gură, se dădeau în mediul online. Pe front plecau doar ziariştii.

Trenul îşi strigă pentru ultima oară nevoia de libertate şi graba. Alexandru se retrăsese deja în mijlocul veseliei generale, închizând între ei vama compartimentului. Când locomotiva rupse frâiele, o uitase deja. Cu o seară înainte făcuseră dragoste, acum nici măcar nu o sărutase. Deşi îi promisese iubire, Ela simţea sfiala sfârşitului dându-i târcoale. Doar o moarte a sufletului, nimic important. Singurătatea o rănea profund, venise timpul să se obişnuiască.

Apoi câteva luni s-au dus la culcare, pe stomacul gol. Într-o seară a plecat şi casa, într-o moarte de moloz şi nepăsare. Tot ce s-a îndurat să-i lase în urmă i-a încăput într-o valiză. A rămas să-şi păzească tristeţea, tăcerea îşi trimisese la cerşit puradeii.

Dorian o găsi dormind, acoperită de praf. Fusese marea ei iubire, marea lui iubire, ambiţia lui i-a despărţit. Nevastă-sa nu se întorsese încă de la spital, el colindase oraşul, pe unde doar cărămizile gemeau, cerând ajutor. Deşi locuiau într-o zonă ferită, amenajaseră beciul casei cu o săptămână în urmă. Copiii erau mici, dădaca nevricoasă. Ela nu a găsit în ea puterea de a se opune, a făcut un duş mecanic, încălzită de o amorţeală plăcută, după care a îmbrăcat cămaşa de noapte care îi fusese pregătită şi s-a lăsat la mâna întunericului. Au adormit cu toţii în acelaşi pat, copiii se cuibăriseră la pieptul ei, aşteptând nişte poveşti. Dădaca fugise înapoi la ai ei, nu-i plăcea să rămână peste noapte. Dorian a adormit cu ea în braţe, pretinzând să-şi ducă copiii la somn pe acelaşi drum. Soţia îi plecase deja mai devreme, placidă, cu faţa la perete. La prima încercare a soarelui de a da perdelele la o parte s-a îmbrăcat şi a plecat. Oare toate suferinţele se prinseseră de mâini doar ca să-i aducă aminte că destinul se încăpăţâna s-o declare vie?

Cu Dorian s-a întâlnit, mai târziu, la spital. A implorat-o să-i mai stea un pic prin preajmă. Unul dintre răniţi, care se trezise amputat de propria afacere, o văzu plângând şi-i propuse o evadare, în unul din marile oraşe din Nord. Încă mai întreţinea o speranţă de casă de vacanţă. Acolo, în faţa ei, s-a dezis de conştiinţă, de datorie, de normalitate, în vremuri de absurd, aşteptând-o să ia o decizie. După mulţi ani şi vieţi suprapuse, cineva o punea mai devreme de propriul gând.

Au plecat la pas, salvaţi de câteva ori de convoaiele de refugiaţi. Casa o găsiră sănătoasă, pe picioare, nu le-a refuzat nicio dorinţă. Nu s-au mai întors niciodată în trecut. Trecutul, însă, se gândea mereu la ei, dar le pierduse, nesatisfăcut, urma.

Războiul a plecat, un pic zgâriat, mai departe, lăsând în urmă medalii şi noi acorduri de pace, mult mai proaste şi mai primejdioase. Ela a murit în iubirea de care până şi pământul s-a simţit înşelat, urmată de bărbatul care nu şi-a spus niciodată numele. Binele nu a contabilizat niciodată nelămuririle de pe fundal, unele mistere îşi pierd dreptul la nemurire. Se numesc, simplu, fericire.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.