De dragoste (pentru Carmen, 29.08.2015)

Image may contain: one or more people

O femeie ştie că e frumoasă doar când aude asta din gura unui bărbat. Până atunci rătăceşte într-o lume a graselor, a urâtelor, a prea înaltelor sau prea scundelor, nu crede nici în oglindă, nici vorba tovarăşelor de suferinţă.
Ea era frumoasă şi invita la poezie, dar stătea toată ziua cu degetele în lipici, construind corăbii din beţe de chibrituri, ascunsă în podul casei, de unde n-o aducea la masă niciun plâns de păpuşă.
El mulţumea în fiecare zi cerului că nimeni nu o văzuse înaintea lui. De câte ori se uita la ea un pumn straniu îi strângea rărunchii şi-şi drămuia respiraţia, de frică să nu-l înghită. Îl lăsase s-o ia de mână, când îi promisese că o duce la un unchi care-şi învelise bătrâneţile nu cu fluturaşi de pensie, ci cu cartografii şi schiţe de fregate, cu visuri de Columb şi pânze cernite, de piraţi expiraţi la mal. Cum să ţii la ţărm o sirenă care luptă cu valurile? Şi-atunci a făcut un pact cu Dumnezeu, să i-o lase în grijă, măcar până la reflux. Îşi lăsase sufletul amanet, ca să domolească furia apei din larg. I-a pus pe umeri jumătate de lume şi i-a spus că dacă o va pierde Pământul şi urmaşii lui Atlas vor pieri. Stăteau faţă în faţă, la câte un capăt de lume şi nu era făptură cu care să fi vrut să împartă liniştea mai mult! O putea privi în voie şi nu se mai sătura. Uneori aţipea cu ea pe retină şi se trezea speriat că ciclopii ar fi putut veni peste noapte, s-o ia înapoi. Îşi pusese un căluş în gură, ca să nu-i spună nici în somn cât de frumoasă era.
Într-o dimineaţă a găsit-o cuprinzându-l din ochi, într-un patrulater de degete, cum fac copiii când imită pozarul. Îşi pusese Pământul pe creştet, ca pe un ol cu apă rece smulsă ţărânii din fântână.
– Ce faci?
– Eşti atât de frumos când dormi … voiam să-ţi prind zâmbetul în pumn. Cuvintele şoptite, languroase aproape că îi frânseră genunchii. Pământul învârti o secundă în plus, speriat că se ducea la vale. Se ridică cu greu, încordând braţele , alungând, din degete, sperietura rotundului. Elipticului, de fapt. Nici infinitul nu mai era demult perfect. De nicăieri, apăruse Ea.

“ Frumoaso,
ţi-s ochii-aşa de negri încât seara
când stau culcat cu capu-n poala ta
îmi pare
că ochii tăi, adânci, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
şi peste munţi şi peste şesuri
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.
Aşa-s de negri ochii tăi,
lumina mea.” ( Lucian Blaga – Izvorul nopţii )

Limba fericea poezia, dar nimicea în el şi ultima barieră de umanitate. N-avea să-i mai dea drumul. Aveau să sfârşească aici, privindu-se, fără să putrezească, fără să urce la cer. Când se trezi din alte clipe călătoare, în faţa ochilor îi apăru un munte de cremene. Gândi că poezia nu fusese altceva decât o incantaţie, o vrajă care-i împietrise sufletul iubit.
– Dă-mi înapoi iubirea! Dă-mi-o, tu, jalnic sculptor! Nu vreau să mai fiu, ucide-mă în bronz, nu vreau să fiu la fel de singur ca tine!
O văzu făcând ochii mari, de după muntele de piatră, înaintând cu paşi kafkieni, măsurând Pământul în lung şi-n lat şi notând, din când în când, câte ceva, cu un creion păstrat viu, după ureche.
– De ce strigi? Suntem doar noi aici. Încerc să găsesc un mecanism de protecţie împotriva ploii, a eroziunii devastatoare de care suferă grija lui Dumnezeu pentru Lume. Ne umple pe fiecare dintre noi şi ne mâncăm pe dinăuntru, nepăsători.
Pusese pe umerii muntelui copaci şi acum alerga către el râzând, fericită. Fusese o numărătoare perfectă. Îl prinse de gât şi-l sărută cu toată frumuseţea pe care el refuzase să i-o spună. Alunecă pe sub pielea lui şi îşi simţi sângele aliniindu-se, dureros, venelor lui, inimile cuibărindu-se una într-alta, fără contur, fără răgaz.

Dumnezeu aruncă un ochi critic înspre Pământ. Era sprijinit pe o piatră şi pe un sărut. Zâmbi adânc, Femeia fusese o investiţie profitabilă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.