Berea de luni

Image may contain: 8 people, including Corneliu Poienaru and Carmen Si Nelu Marcean, people smiling, drink(Fotografii furate din arhiva soţilor Carmen şi Nelu Marcean, îi las pe ‘Unici’ să strige catalogul)

Îi urmăresc de ceva vreme, contabilii Facebook-ului m-ar putea acuza de hărţuială de imagini. Bunul simţ îmi face semn, discret, să dau câţiva paşi înapoi. Se îngrămădesc unii în începutul de săptămână al celorlalţi de mai bine de 40 de ani. Şi-au botezat întâlnirile „Berea de luni”. Sună a trupă muzicală, iar ei sunt încă destul de tineri pentru a ţine ritmul. O mână de ‘veşnic adolescenţi’ care păstrează prietenia pe drumul cel bun. Se întâlnesc să bea ceva împreună, să-şi pună poveştile laolaltă, să se lăfăie puţin în binele de a fi unii cu ceilalţi, să facă planuri. Pe cât sunt de diferiţi, pe atât au devenit de asemănători. Au viziuni politice dintre cele mai pestriţe, dar şi le rezumă pe reţelele sociale. Duelurile, martorii şi sarcasmul se învârt în jurul subiectelor zilei, furnizate generos de realitatea românească. Întâlnirile propriu-zise sunt doar pentru suflet, din grija pentru sanitatea de sine şi a celuilalt. Înainte de a-i cunoaşte, mai mult pe furate, ca în povestea ucenicului de vrăjitor, sufeream de subţirimea prieteniei pe pământ. Rămâneam ore în şir privindu-mi prietena de aproape 40 de ani, minunându-mă de câţi ani, şi ale lor întâmplări, s-au aşezat între noi. Şi cât de frig s-a făcut în jur. Berarii iubirii de luni duc pe umeri ditamai speranţa. Sunt oameni puternici, joviali, care între ceilalţi par că îşi proclamă propria religie. Tinereţile îmi aduc aminte că şi eu umpleam cândva halba unor astfel de sentimente. Acum prieteniile au ajuns rarităţi, gata să dispară odată cu elefanţii, vulturii sau cu tigrii zăpezilor. Cum s-a făcut de prietenia nu mai e fată mare? De ce am lăsat egoismul din noi s-o terfelească?

Specia ni se înmulţeşte, dar nu instaurând o dictatură a fraternităţii, ci o democraţie a narcisismelor ce gâdilă orgoliile şi individualul. De câteva zeci de ani încoace ne plângem de vlăguieli sufleteşti, aşa că ne-am înrobit zilele formulelor mobilizatoare, citatelor excentrice, tratamentelor de activare a divei interioare. Obezul a devenit frumos, răutăciosul a devenit pretenţios, prostul e de nerecunoscut. Ni se cere să ne simţim extraordinari, superbi, zei ai religiei pe înţelesul tuturor. Biserica îşi strânge rândurile, dar nu în jurul lui Isus, nici pentru a-i face plăcere lui Dumnezeu, ci pentru a-şi consolida puterea, salvând şi nişte locuri de muncă. Doar harul unora, puţini, mai ţine candela aprinsă. Au dispărut cizmarii, croitoresele de cartier, olarii, nu mai e timp pentru trudă, scopul progresului e să ne ferească de eforturi. Uităm că munca e cea care ne-a desprins de sălbăticiuni, că ne dă hrană pentru gânduri. Societatea s-a modificat, şi nu în bine. S-a debarasat de ideea de suflet dând putere individului cerebral şi grupului de interese. Dar sufletul, bătu-l-ar vina, se încăpăţânează să lupte în ilegalitate, să încurce iţele, deşi e dorit doar ca material didactic. Şi chiar când toată lumea asta s-a repezit în 50 de nuanţe de gri, răcindu-se la înterior, de parcă ar vrea să echilibreze încălzirea globală, nişte oameni salvează de furtună un petec de cer albastru, o linişte de respirat împreună cu ceilalţi. Îmi place să cred că atât Cavalerii cât şi Domniţele ‘Berei de luni’ au lăsat în urmaşi codul genetic al zâmbetului curat, idealismul necesar luptei cu Răul.

Am crezut că prietenia zace la reanimare, pe un pat de spital, uitată de pofta de viaţă. Nu ştiu dacă noile generaţii îşi vor face din ea icoană şi mă gândesc că e şi vina noastră, le-am înlocuit înţelepciunea bătrânilor, din manualele şcolare, cu oda bucuriei fără sens, şi am stâlcit şi minunile celor 7 ani de acasă.

‘Berea de luni’ e o sfidare a superficialului, o dovadă de normalitate şi eleganţă sufletească. La mulţi ani!

Image may contain: 6 people, including Carmen Si Nelu Marcean, people smiling, people sitting, table and outdoor

Reclame

Un gând despre “Berea de luni

  1. Multămim de atenție și prețuire si poftim la ,,Berea deLuni” alaturi de Promoția 1974, Liceul ,,Ștefan cel Mare” Suceava și de prietenii lor (nelu marcean)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.