Băutura preferată a românului e PSD-ul

Image result for ţuică de sfeclă(Fotografie preluată de pe https://agrointel.ro/24141/rachiul-la-romani-sau-care-sunt-originile-bauturii-cu-care-mama-lui-mihai-viteazul-ii-cinstea-pe-ostasi)

Şi nu e vin. Se-mbată unii şi cu apă chioară, dar ăia sunt în timpul serviciului. PSD-ul e ţuica noastră cea de toate zilele, de fapt şi ţuica noastră, şi maneaua. Să mă ierte Măria-Sa Dobrin, dar asta nu e de prună, e de sfeclă.
Toată lumea bea. Cei care pleacă să-şi caute de lucru înafara ţării jură să se lase, dar mare parte din ei nu rezistă decât până la primul pachet de acasă. Bineînţeles că nu e voie să trimiţi băutură necivilizată peste graniţe, tocmai de-aia ajunge cu bine, iar românul nu prea are remuşcări, în general. N-am auzit de vreunul să nu poată dormi noaptea pentru că s-a încălcat nu ştiu ce lege …
PSD-ul e mai rău decât peştele ăla care nu lipsea nici de pe panourile, nici de pe mesele sănătoase recomandate de comunism. Este inoculat în preferinţe încă de pe băncile şcolii, nu e rău să ia şi ăia mici câte o gură, pentru poftă de mâncare. Vine la pachet cu voia lui Dumnezeu, deşi PreaÎnaltul s-a gândit mai degrabă la vin, adică la cei bogaţi, că de unde struguri pentru toată lumea? Ţuică poţi să faci din orice. Unii fac chiar şi din rahat, deşi proverbul ar fi vrut să iasă bici.
De îmbătat cu PSD se îmbată toată lumea! Pensionarii pentru că văd dublu fluturaşul de pensie, vârstele mijlocii pentru că promovând interesele ţuicii se umplu de foloase, mai ales că nu trebuie să trecem totul pe factură, că cine ştie ce colectivizare se mai trezeşte în noi. Globalizarea e altceva, pentru aia trebuie respectate nişte principii care sună, ale dracului, din ce în ce mai mult a neologisme! Cu tinerii se întâmplă un fenomen destul de ciudat. Unii închid ochii, dau ţuica peste cap, făcându-şi loc în ‘afacere’ cu BMW-ul de la părinţi, silicoane şi fără prea multe bagaje de cultură generală. Teoretic, cultura de sfeclă necesită muncă, apă şi ceva ştiinţă. Alţi tineri preferă băuturi cu reţetă brevetată în străinătate, dar nu au nimic împotriva basamacului (ţuică de sfeclă de zahăr), chiar dacă pute.
Sfecla de zahăr sărăceşte solul în care e plantată, de-aia se recomandă alternarea culturilor, preferabil păioase, dar românii se descurcă şi cu cele de legume. E nevoie de refacerea mineralelor, sfecla fiind o sugativă.
Mai sunt nişte români, nu mulţi, care nu beau, preponderent din motive medicale, dar şi rezoluţii de sanitate impusă. Ei sunt la fel de dependenţi de PSD. Şi Opoziţia, şi poporul aşa zis neutru fac glume pe seama basamacului, avertizează în legătură cu efectele secundare ale alcoolului, care pot deveni nocive pe termen lung, dar, de jur-împrejur, crâşmele asistaţilor prosperă, rachiurile ţin deja loc de mâncare, pofta fiind demult trezită, şi în mulţi. Opoziţia pare mai mult o reţetă de whiskey, copiată cu greşeli de traducere şi din ce în ce mai străină de gusturile populare. Nu se mai oboseşte nimeni să descifreze etichetele. Băutorii de vin lucrează pentru Dumnezeu şi Dumnezeu pentru ei. Cei mai mulţi stau pe marginea drumului, arată cu degetul şi râd. Nu se implică în eradicarea alcoolismului. Uneori înjură. Ne place sau nu, toată lumea profită de pe urma băuturii.
Citesc în ziar că a demisionat Ministrul Educaţiei. Venise la guvernare tocmai din Suceava mea natală. A vărsat basamac peste palincă, mutându-le celor ce s-au grăbit să şi-o treacă în patrimoniul identitar nasul. Ţuica asta de sfeclă nu ar fi ea chiar aşa de rea băută cu moderaţie, dar pute. Pur şi simplu pute şi dacă vrei să fii luat în serios trebuie să te faci frate cu cea curată, de prună. Cel puţin asta am crezut eu că a fost intenţia semnatarilor de puci, din raţia de basamac a săptămânii trecute. Dar n-am rămas decât cu o durere de cap, mirosul specific şi o ridicare din sprâncene: „Ce-a fost asta?”.
Aproape că ne făcuseră să credem că în partidul de guvernământ ar mai exista şi oameni gospodari, care s-au săturat să tot măture gunoiul sub preş, ca mai apoi să-l declare persan, la evaluare. O doamnă în toată Firea, un vicepremier, nişte afacerişti cu acces la informaţii prin uşa de partid, toţi cunoscuţi ca ‘foşti’ foarte apropiaţi de lider, l-au încolţit pe domnul Liviu Dragnea, au dat drumul la Mioriţa Naţională, s-a râs, s-a plâns, s-a făcut mişto de popor pe toate canalele simpatizante de televiziune.
Fac o scurtă paranteză, de câteva zile mi-am activat serviciul de notificări de la Antena 3. Plecasem pe urmele unui articol postat de un prieten, despre abuzurile asupra românilor ce muncesc pentru casieria patriei tocmai în Italia. Pagina a îngheţat şi ca orice om disperat că pierde secunde preţioase din viaţă am dat click în neştire. Acum habar nu am cum să scap de ele. Toate veştile care îmi parvin au ceva apocaliptic în titlu. Mi-am dat în sfârşit seama că trebuie să fii ‘şcolit’ ca să rezişti unui asemenea asalt. Antena 3 vinde basamac. Iar românul cumpără, deşi ar putea produce mult mai ieftin la el acasă, gândind.
Partidul Basamacului Social-Democrat a mimat o intenţie de curăţenie de toamnă, fără să sperie vreun şobolan, doar pentru a-şi umple hambarele. Iar şi iar. Eu cred că s-au vorbit între ei, cum să facă să scoată o faţă un pic mai curată în lume, s-au certat un pic, nici măcar cu dovezi clare, după care s-au scuzat reciproc, de dragul ţării. Doamna Firea l-a scuzat pe domnul Dragnea, domnul Dragnea a scuzat-o pe doamna Firea, doamna Dăncilă a dat din cap, încă se mai hârjonesc, dar de putere nici dracu‘ nu-I desparte! Domnii cu bani vor face în continuare bani, autocarele vor duce pensionarii pe unde vrea creştinismul lor absolut, Ion Creangă, pe unde o fi şi el, îşi va continua nestigherit consemnările de ‘Prostie omenească’, scuzat în limba română. Guvernaţii se vor mira ei înşişi de cât basamac poate să dea pe gât poporul român, fără să-i pese, doar pentru că e ieftin. Totuşi … pute …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.