Antrenament cu lesă

Related image(Image from Pinterest)

Am, zice lumea, destui ani dar tot am chef să locuiesc în continuare cu mama. Nu mă cicălește, nu e dominatoare, nu mi-a otrăvit copilăria și nici nu-mi caută în coarne. Mama e mama și chiar dacă își dorește din tot sufletul să mă vadă însurat, are în continuare grijă de mine. Spală, calcă, deretică și gătește ca nimeni alta. Uneori, după un pahar de vin și un film de pe vremea tinereților ei romantice, aduce în discuție statutul meu ambiguu și regretul că nu m-a dat afară din casă la absolvirea facultății. Poate aș fi îndrăznit să-mi port singur de grijă, fără să mai fie ea nevoită să țină minte ora întâmplărilor mele. Ieri, de ziua mea, mi-a făcut cadou un câine. Și un nou set de reguli. Bătute în cuie. Câinelui îi e permis să vizioneze toate transmisiunile sportive doar din camera mea, devenită acum și camera lui. Tot acolo își va petrece și nopțile, ca să mă pot obișnui și cu alte respirații și sforăituri, fără a sări din pat înspăimântat de fantome sau de parașutiști antrenați pentru OZN-uri. Câinele va primi permisiunea să se răsfețe în culcușul special amenajat de mama, în sufragerie, doar după o oră de alergătură sănătoasă, o masă copioasă și labe curățate. La ușă ne aștepta deja un pachet de șervețele umede, cumpărat special pentru astfel de situații. Neparfumate, pentru a nu da dureri de cap câinelui. Băi, fratele meu, cine naiba și-ar fi închipuit că e atât de greu să ai grijă de un câine! Nu e de-ajuns că merg la serviciu, că-mi târâi servieta înapoi acasă, nu e de-ajuns că mă trezeam la 8, odată cu școlile, câinele mă trezește înainte de 6! Mă hărțuiește la modul fizic, cumplit de bălos! Am încercat să mă plâng unui polițist, că ăia au câini care le poartă numele, a râs de s-a prăpădit, după care mi-a interzis să mă mai apropii de secție cu probleme de natură veterinară. Veterinarul m-a trimis la medicul curant, eu sunt cel în nevoie de calmante.

Mama a început să iasă din ce în ce mai des cu prietenele, la plimbare, s-a săturat să mă tot audă implorând după ajutor. Ajunsesem să mă tăvălesc, în genunchi, la picioarele ei. O pufnește râsul din orice, e de ajuns să se uite la mine și din gâtlej îi erup hohote apocaliptice. Unde înainte se sprijinea de un toiag înflorat, rămas după taică-meu, acum se mișcă ușor, sprințar, ca o căprioară. Când mă gândesc ce viață de pașă duceam nu demult, simt că-mi pierd mințile! Nu aveam grija nimănui. Îmi era somn, îl luam în brațe pe Teddy, ursulețul de-o seamă cu mine, și fugeam după Moș Ene. Dacă mă trezeam pe neașteptate, când mama era ieșită până la magazinul de la colț, să cumpere pâine și lapte, mă alinam tot cu Teddiță și nu era nevoie de lacrimi și de scâncete. El mă apăra de toți monștrii poveștilor cu zâne. M-a ferit de anxietățile așteptării rezultatelor de la examene, a ascultat răbdător intențiile mele de a face curte, nu m-a certat pentru eșecuri.

Fetele dădeau înapoi când începeam să le povestesc despre mama. Mă dezamăgeau teribil, în fond nu e nimeni pe lume ca mama! Iar mama, așa delicată cum e ea, punea la cale tot felul de planuri alambicate, când invitam la noi, la o felie de tort de casă, câte o prietenă, își aducea subit aminte că promisese unei vecine s-o ajute la bucătărie sau să-i stea puțin cu nepoțelul, cât gospodina alerga până la piață. Eu, în schimb, prindeam curaj doar când o știam prin preajmă … Fetele mă dădeau dracului văzându-mă cum trepidam de bucurie când scotea din buzunar câte o bomboană din aceea pe băț, știa să aleagă exact aromele care îmi plăceau cel mai mult. Acum trebuie să fac eu pe-a mama câinelui! Cumplit, frate! Sunt obligat să-mi fac singur de mâncare, să hrănesc și câinele, să pun în funcțiune mașina de spălat, ai văzut, nene, câte butoane are?! Flacăra aragazului arde! Era să dau foc covoarelor. Mama pur și simplu nu mai vrea să facă nimic. Băi frate, trebuie să mă însor! Eu ca eu, dar câinele e disperat …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.