Genoflexiuni literare

Image result for funny writers statues(Statue of Oscar Wilde, Dublin, Ireland)

Într-o dimineață, plictisită încă înainte de a da ochii cu mine, m-am trezit cu o mare ușurare localizată în jurul inimii, semn că mințile își afișaseră programul de vacanță. Cu ce să îmi mai fi hrănit articolele când pulsul își elibera fluturii rozalii pe la încheieturi, distrăgând atenția celor câțiva neuroni rămași în urmă, niște boemi fără planuri de viitor, mulțumiți cu statutul de zilieri? Timpul pierdut s-a întors, obosit, acasă, nu-mi rămânea decât să-mi caut niște parabole pe sub infatuarea morilor de vânt. Aveam nevoie de un Sancho Panza cu abilități de Ivan Turbincă, care să adune cuvinte date de milă, în timp ce eu aveam să subtilizez pronunției vigilența. Părea că toți și toate plecaseră în vacanță, din fața casei își făcea de cap deșertul. Mi-am atârnat rucsacul de umeri și am plecat pe urmele celor ce atinseseră capătul nopții.

Aici s-a născut, s-a înecat cu niște creveți și a ademenit în păcat o muză măritată marele X, îmblânzitorul de metafore. Vă rugăm să tratați cu blândețe mobilierul, a trecut prin destule încercări.

Înăuntru era răcoare, semn că în urma renovării ușoare, odă varului de pe pereți, dispăruseră caloriferele. Am încercat frigiderul. Era gol. Pe masă cineva lăsase două conserve de fasole de post, expirate. Scaunele scârțiau înfiorător. În dormitor veioza se întorsese cu spatele la pat, altcineva îl lăsase în lemnăria goală. Fără saltea, fără velință.

Scenariul, o copie păgubită de propriul meu aport, s-a repetat pe la toate casele memoriale. Automatismul își revendicase titlul de nărav. Cine se laudă că pelerinajul te umple sufletește de adjective apelează probabil la importuri ilegale – șoptitele pe sub mână.

De ce nu încercați cu spiritism?, mi-a sugerat o neuroniță, asamblată gotic, fardată cu adrenalină circumstanțială.

Și așa m-am trezit într-o altă dimineață, dată afară de întuneric după ce dădusem foc feței de masă cu o lumânare purificată de imbecilitatea lui ‘Deci’.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.