Ochii sorții

Image result for blind woman lover(Image from https://steemit.com)

Era ceva atât de frumos în zâmbetul ei încât excludea străduința tuturor celorlalte femei. În fiecare zi o găsea la geam, așteptându-l. Și era atâta ironie și durere în gestul acela simplu încât îi secera sufletul, de la genunchi. Bella era nevăzătoare, își pierduse vederea în urma unui șoc, în copilărie. Și totuși vedea tot ceea ce ceilalți nu erau în stare să vadă. Vedea prin el, îi știa fiecare bucățică de trup și de suflet, o simțea dereticând, punându-l la loc, și atunci o ura, ca pe o boală, ca pe o piază rea, căci el nu era în stare să o facă pe deplin a lui. Întunericul acela blestemat o revendica, iar ei părea să-i fie milă de singurătatea beznei. Atunci o pedepsea, crud, o răstignea pe puterea lui. Aducea femei acasă, la fel de rapace ca neajunsurile lui. După ce zâmbea insultelor voalate ale musafirelor se retrăgea în camera ei, fără o vorbă, fără o lacrimă. Obosit și nesatisfăcut îi bătea la ușă în toiul nopții, dar ușa rămânea zăvorâtă, nepăsătoare la suferință. Adormea rezemat de tăblia ei rece, dogorit de gândul răzbunării, asudând în durerea aceea cruntă, a orgoliului, neputincios în a-și citi propriile greșeli. Ieșea doar după ce-l știa plecat. Apoi, o perioadă o curta asiduu, cu flori și răbdare, și rugăminți cu genunchii juliți. Iar când se îndura de el nu exista fericire mai sinceră, extazul sufletului e o pasăre de dincolo de dorința de zbor. Făceau dragoste în toate hrubele minții, privirea i se înnobila în alb și negru, lăsa culorile să i se scurgă toate ei, în vene, și ea tremura, dulce, întreagă. După, el prefera să tacă, să îi asculte glasul îmbrobodit de fericire, alergându-i vesel gândurile. O iubea pe cât se simțea de iubit. Cu ea nu existau nuanțe, nu exista rece, cu ea existau numai ea și el, dincolo de gust, de miros, de orice le-ar fi impus o limită. Dar somnul îl dezmeticea din vraja ei și ziua îi picura otrava resentimentelor în ochi. Vedea prin el, iar el se izbea de întunericul acela abisal … O ura, atunci o ura cu toată forța nevoii lui de ea.

Când ieșeau din casă oamenii o măsurau din cap până în picioare și o găseau neterminată. Prietenii îl sfătuiau să-și caute o femeie ca lumea, una care să-l răsfețe, nu o neajutorată ca ea. Ei nu știau … Iar el se bucura, ca un prost, că era pus dinaintea ei. Pe ea nu o deranjau șoaptele ipocriziei umane, dar o simțea strângându-se în sine când el se pierdea, exultând că nu era văzută ca fiindu-i egală. Rămânea în umbră, lăsându-i să-și bată joc. Era ceva straniu în legătură cu lacrimile ei, uneori le vedea, cățărate pe colțul ochilor, dar dispăreau brusc, înghițite, ea nu se risipea în apă chioară. Uneori nu-și dorea decât să-l strângă în brațe, ca pe un copil, dar ea îi ghicea tertipurile și refuza mâna întinsă. Vedea prin el și nu exista blestem mai mare pentru ei.

Apoi, într-o seară, a băut peste măsură. A adus o femeie, a proptit-o de ușa ei obligând-o să-l primească în vintre, acolo, la marginea seninului dintre ei. I-a șoptit cuvinte pe care i le spunea doar ei, iar când și-a dat seama a alungat-o pe intrusă, i-a dat toți banii din buzunare și a alungat-o. Era în zadar. El continua să facă dragoste doar cu ea. Și-a urlat durerea, ca un câine bătut.

Când s-a întors de la serviciu ea nu-l mai aștepta la geam. Ceva se întâmplase, ceva teribil. Știa, precum știa că a doua zi avea să-i fie iad, pentru totdeauna. A alergat pe scări, ușa camerei ei era dată în lături. Înăuntru era dezordine, ea nu suporta dezordinea, nu putea trăi în dezordine, depindea de reguli, de buna cuviință, de rutina gestului. Plecase. Fără să lase măcar o notă, un cuvânt, o afurisenie. Nimic. Dragostea îi sfârâia pe suflet. O iubea cum nu mai avea să iubească. El, ajuns un neajutorat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.