Viață de … Fănică

(Photo from https://mattsko.com)

– Fănică! Fănică, prezintă dulcețurile și târâie după matale și ulcica cu limonadă, dar să mi-o ferești de bolul cu gheață că lui Dobreasca i se răstesc deja gâlcile și sâsâitul ne zgârie pe sănătate!

– Mulțumesc, drăguță, mi se trage de la niște înghețată cu care m-a ispitit fiu-meu ca să-i cedez biletele la teatru, își caută extaz în decolteurile Mariței Popescu și aceea l-a părăsit pentru maiorul Costin, tocmai ce i-au mărit pensia.

– Ești nebună, madam, de ce i-ai mai dat biletele, vrei să facă copilul icter, de supărare?

– Uite așa, de-a dracului, madam, s-o vază în brațele boșorogului și să ia aminte la vorbele mă-sii.

– Cum boșorog, madam, până mai ieri își bea cafeaua, pe gratis, în sufrageria dumitale? Mariței precis i-a umplut mâna de brățări.

– Vrei să mor de inimă rea, Sevastițo?

– Da’ de ce să mori, madam Dobrescu, o păstrați în familie.

– Dumitale ce-ți pasă, îl ai pe Fănică, nici azi nu pot să-mi explic cum ai reușit să faci din cel mai mare tâlhar și Don Juan al mahalalei servitorul dumitale și mi-l ții numai la bucătărie!

– Nu înțelegi, madam, pentru că Fănică nu e servitorul nimănui, Fănică e pretendent la mâna mea și tot ce face e din iubire și considerațiune.

– Pe dracu’! Speră să te îngroape, cât de curând, și să împartă banii cu bețivii de la cârciuma lui State. Bietul nenea Silvian, cred că se răsucește pe lumea cealaltă la cât de atent și de igienic și-a calculat el bănișorii …

– Eleonoro, ți-a băgat maică-ta în cap numai prostii! Nen-tu Silvian era sărac lipit pământului când papa l-a cules de pe trotuare, dar era frumos și avea maniere, numai bun să nu-mi aducă supărare, că de mică nu am putut suferi prostia. Banii sunt ai mei, de pe acareturile bunicului, Andrei Visarionovici, om de încredere al țarului. S-a ascuns pe sub fustele Drăguleascăi, aia mai tânără, să scape de bolșevici. De însurat s-a însurat cu bunica, mă-sa, că se nimerise văduvă și cu cap pentru afaceri. Da’ nu-i nevoie să-ți duci batista la ochi, că ți-o găsi și ție Tanța vreun prost, că pe soru-ta a rostuit-o binișor și mă încumet să mă grijesc eu de cheltuielile de nuntă. Mă-tii, în schimb, nu mai am de gând să-i deschis ușa! Fănică, adoră-mă, dragă, cu un degetar de țuică, din cea sosită de dimineață, de la Pitești, de câte ori vorbesc cu familia răposatului mă ia, cu ciudă, o gheară în piept!

– Și totuși nu ne-ai spus, madam, cum ai făcut de l-ai priponit pe Fănică între lingură și furculiță? Ultima oară când s-a mai auzit ceva despre el, pe la sindrofii, o curta pe fata directorului de la bancă, un lipovan roșu în obraji și cald la inimă. Se zvonise că au fost cât pe ce să bată palma și să facă strigare la biserică.

– Madam Băloiu, nimeni nu știe când bat clopotele bisericii Maicii Domnului dacă e de nuntă sau de înmormântare. Popa umblă după bani, pălimarul îi ține portofelul. De sfoară trage Gheorghe și el e surd ca oul răscopt. Fănică a iubit-o sincer pe fata directorului Valimaniuc, dar copila, tânără și nepricepută, s-a dat pe mâna unui băiețandru de la casierie. Acum că i-a umplut casa de copii și șoldurile i s-au dat în lături, după tiparul mă-sii, Fănică și-a scuipat în sân și a dat acatist că l-a ferit Dumnezeu de bani de verighetă. Vezi dumneata, băiatul e simțitor, și eu, și dumnealui suferim de neputința de a lăsa pe alții ca noi să ne ducă numele pe urme. O mare pierdere pentru societate, dacă mă întrebi, dar așa e croită viața, cel deștept e rostuit să grijească de norocul prostului. Fănică, servește, dragă, fetele cu un pahar de vin, nici nu văzui că a dat peste noi amiaza! Gata, s-a dat dezlegare la raiul păcatului! Nu faci dumneata și niște scrijele din acelea pe pat de smântână și mărar, să vadă cucoanele cine-mi ești? Vă spui drept, nu e altul ca Fănică!

– Aoleu! Sări, Fănică, și adu și sticla de oțet că și-a ieșit din simțiri Mărioara! O tulbură adânc cuvintele de amor. Zace de când a lăsat-o nemernicul acela de Todiraș, unealta primarului, pentru scorpia Moroienilor. A îngropat ea deja pe unul, cu fală, o să-l îngroape și pe Todiraș, și tot înainte de vreme. Vorbesc slugile că scoate sufletul din ei în dormitor. Sperie câinii, în miez de noapte și se duce dracului și liniștea grajdurilor. Mă-sa se ține țanțosă, să apuce să i-o bage pe gât amărâtulului, dar abia așteaptă să se mute la țară, la moșie, că-i crapă obrazul când vede servitorimea râzând și dându-și coate.

– O cunosc pe Clotilda Moroienilor, mi-a fost colegă la școala de fete numărul unu, din Ploiești. O fată blondă și sensibilă, nu poate fi decât răutatea servitorilor de se aud așa povești. Poate Todiraș să se țină cu vreo slujnică, alea răcnesc de zici că ți-a trecut viitura prin bucătărie! Greu se mai găsesc servitori care să-și vadă de lungul nasului, acum sluga îți râde în față și-ți umblă la chimir.

– Fănică, pe de altă parte …

– Spune-ne, madam Gheorghiade, nu ne ține cu urechea la ușă!

– Ptiu, nebunelor, doar n-ați crezut că servesc pe lângă dulceață și povești de budoar! Spuneam că Fănică, pe de altă parte, a crezut că blonda Clotildă e blândă, la vedere, doar ca s-o mulțumească pe maică-sa, care a cheltuit deja o avere ca s-o mărite de prima dată, acum e nevoie și de un pic de noroc. Fata e frumoasă, dar dreaptă ca un stâlp de telegraf. În dormitor însă e fiară, așa se plângea și răposatul, nu mai puneți vina în cârca slugilor! Îi rupea șalele.

– Ei, până la urmă toți avem nevoie de niște frecții la șale … că, uite, îmbătrânim și scârțâim din toate încheieturile. Madam, poate mi-l împrumuți pe Fănică într-o după amiază să-mi schimbe becul de la veioză, la noi în familie toți se tem de curentul electric, noi am crescut cu lampă și cu lumânare. Aș fi stat și acum bucuroasă la lumânare, dar popa Lăscăreanu le face din resturi, ca să economisească bani de împărtășanie și scot al dracului de mult fum. Mă ustură ochii, Sevastițo.

– Stai fără grijă, madam, Mărioarei îi desfundă săptămânal chiuveta de la baia personală. N-am fost noi pregătite pentru așa lux, nici slugile nu știu a le meșteri, Fănică pe de altă parte …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.