Păpuși de vreme rea

(Image from bandwmag.com)

Noaptea sufletele lipsite de vise călătoresc în lucruri. Fabrica de păpuși fusese convertită forțat la muțenie. Oricum nu știuseră niciodată altceva decât să-și strige mama … Păpușile nu mai plăceau și nu mai foloseau nimănui. Copiii preferau telefoanele mobile, tabletele și laptop-urile. Jucăriile se zbăteau să scape de ghilotina extincției, dar timpul avea oameni pe conștiință, nu avea chef de păpuși și mașinuțe. Cine să lupte pentru niște jucării când cei cărora le dăruiseră anii dintâi, sufletele de plastic, de lemn sau de metal și prietenia le-au uitat, părăsind fără să se mai uite în urmă?

Fabrica de păpuși fusese construită înafara orașului, de parcă oamenii prevăzuseră că la un moment dat îi vor întoarce spatele, cu puține regrete, fără mânie. Ucigător de simplu și de ușor. Opriseră mașinile, liniile de asamblare, croitoresele și fără să atârne măcar un lacăt la ușă au plecat, puși pe gânduri de altă soartă. Poate unii dintre ei au sperat să se mai întoarcă într-o zi, dar viața le-a dat de grijă.

Unele păpuși nu au mai apucat să primească dar de ochi sau de trup sau hăinuțe care să le apere goliciunea de cerșetoria de casă a păianjenilor. Sufletele neliniștite ale nopților de vară le-au prins de mână, punând la cale o revoluție. Discuțiile au durat câteva nopți la rând, cineva trebuia să atragă atenția copiilor. Din adulți nu mai puteau fi recuperate nici măcar amintirile, își pierduseră cu totul capetele în mirajul rețelelor sociale. Cândva jucăriile fuseseră parte din poveste, acum erau doar metafore. Jucăriile, se știe, detestă poveștile de groază. Adulții însă le cultivă, la fel după cum tolerează prietenia micilor răutăți și a frustrărilor.

Păpușile au interzis conceptul de război, chiar și răzbunarea, le-ar fi distrus singurul fel de existență în care își găsiseră locul. Au dezbătut, s-au sfătuit cu știrile de televiziune, cel din biroul directorului fusese uitat deschis. Au făcut ceea ce știau cel mai bine, au început să se ajute unele pe altele. S-au reparat, s-au îmbrăcat, s-au complimentat. Au reînvățat să râdă, să cânte, să se joace. Telefonul mobil nu era dușmanul lor, jucăriile nu știu să urască. S-au rugat pentru ajutor. Când a venit s-au bucurat ca nebunele, au sărit în sus, s-au alergat, s-au pupat, s-au dat peste cap, iar fotografiile au fost răspândite pe toate rețelele sociale. Păpușile au reinventat selfie-urile.

Copiii au votat în unanimitate să se întoarcă la povești. Povești cu jucării. Dragoste cu efort, nu dragoste doar în fotografie. Cărțile au răsuflat ușurate.

(Picture from free-funny-jokes.com)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.