Prostia de a fi inteligent

(Imagine de pe aqua-optima.ro)

Cândva, nu demult, planeta asta mult încercată, Pământ, era albastră și crezută a fi singura certitudine de viață din Univers. Azi e de plastic. Și gri.

Poate că a fost totuși Dumnezeu cel care a realizat un prototip de geniu, noi însă ne-am dat peste cap să transformăm totul într-o replică. Am plagiat până și ideea de sine. Și nu vorbesc doar despre deșeurile de plastic, din ce în ce mai greu de reciclat și de absorbit, și datorită cantității lipsite de bun simț, ci și despre alterarea considerabilă a compoziției solului, a hranei, a aerului. Dumnezeu a inventat bătaia inimii, noi o aruncăm la coș. Evoluăm, nu mă înțelegeți greșit, știm mai mult, trăim mai mult, ne-am făcut viața mai ușoară, păcălindu-ne. Deșteptându-ne ne prostim. Pe cât de dornic de cunoaștere și harnic a fost homo sapiens, la începuturile carierei sale în istoria universală (mai degrabă cinematografică), pe atât de leneș și ignorant e genius, cel de astăzi. S-ar întoarce în trecut, la supărare, dar nu la cele care l-au ridicat dintre patrupede, ci la cele care s-au muncit să-l priponească încă de pe atunci. Căutăm lanțuri, ne naștem liberi și toată viața ne căutăm lanțuri.

Nu ne-a azvârlit nimeni pe o planetă Marte frigidă și recalcitrantă, ci am aterizat cu bine pe Pământ, unde ne așteptau și hrană, și îmbrăcăminte, și modele de urmat. Nu trebuia decât să ne punem mintea și mușchii la treabă. Ceea ce, de-a dreptul remarcabil, am și făcut. Dar apoi am pus preț pe tot ceea ce am creat la rândul nostru și de acolo a început declinul. Nu ne-am mai mulțumit cu puțin, ne-am legat de picioare lăcomia. Nu am mai tăiat doar un copac pentru o casă sau pentru o barcă, am tăiat 100, ca să le putem scoate la vânzare. Am îmbătrânit și demodat blănurile naturale, chiar dacă țineau de frig stării de petrol a pământului, și le-am înlocuit cu plastic, pentru că dorința de a face cât mai mulți bani amenința cu dispariția specii întregi de animale. La fel de ușor renunțăm și la încălțămintea de piele. Nu am sacrificat doar o nutrie sau un porc, funcție de nevoi, am sacrificat cu miile și am umplut magazinele de solduri. Acum totul e de plastic, iar soldurile abia așteaptă ca să ne otrăvească. E adevărat că unele specii au dispărut, dar poate că așa le-a fost dat, nimeni nu mai poate întoarce dinozaurul de la groapă, și chiar dacă am reuși imposibilul, ne-ar molfăi până la amintire. Ne-ar ghici și pe noi, poate niște hiene, în fosile. Încercând să protejăm o parte dintre specii ne-am îngropat în plastic. Dacă tragem linie, nu prea am salvat mare lucru … Suntem tot mai aproape de ziua fără scăpare, de ora la care ne vom da duhul pe propriul epitaf. Plângem suflețelul unui dihor, dar noua haină roz de blană otrăvește și aerul, și pământul, și apa. Ni s-a făcut subit milă de șobolani, dar distrugem orice altceva de primprejur. Nu ne dăm în lături nici de la oameni. Ne-am pierdut echilibrul, era practic singura noimă.

Nici eu nu-mi pot imagina viața fără automobil, avion, tabletă, televizor … poluare. Ne-am poluat, acum ne etanșeizăm. Până și trăirile ne-au devenit de plastic. Dacă gunoiul fizic îl aruncăm pe unde apucăm, am început să ne descotorosim la fel de ușor și de deșeurile sufletești. Miros la fel de urât. A fost inventat, taman la timp, internetul. Am descoperit ghena ideală. Dacă te plictisești după ce ți-ai turnat mătușa că a câștigat 20 de lei făcând curățenie pe casa scării și nu i-a declarat la fisc, nepotul pentru că fumează țigări de la bișnițari deoarece nu-și permite prețul din magazin, poți să-ți refulezi restul de spontaneitate în online. Te poți semna, cu nume și prenume, dacă te gâdilă în vintre mândria de a fi scos la pensie matematica, sau îl poți învia pe ăl bătrân și răspândi câtă înțelepciune și înjurătură te rod la ficați. Dacă nevasta ți-e la băi, la serviciu sau în parc cu copiii îți poți da jos chiloții și pe net, ca să nu transpiri de unul singur. Îți poți hărțui șeful, vecinii, pe oricine altcineva ai pus ochii.

Online-ul e imaginea fidel proiectată în eter a realității, chiar dacă mesajele ecologice devin automat virale. Ne-am umplut viața de gunoaie, dar așteptăm ca mila Domnului să facă curățenie după noi. Dacă aș reduce totul la absurd ar trebui să pornesc de la premiza că de fapt noi suntem, cu adevărat, gunoaiele. Ne reproșăm ceva? Mai nimic. Ne-a prostit propria importanță.

                                            ******************************

Mai ieri citeam în presa engleză că radarele și telescoapele noastre sofisticate au detectat o veselie de unde radio cosmice, provenind dintr-o galaxie asemănătoare Căii Lactee, presupusă a-și face de cap la 3.6 miliarde de ani-lumină de noi. Bănuiesc că au primit deja salutările noastre cordiale. Mi-am imaginat următorul dialog, între extratereștri:

-Ioane, cum zisăși că-și spune planeta asta de ne-o chemat în ospeție?

-Pământ, Mărie, așa scrie pe invitație.

-Cam întunecată ie așe, crezi că s-o dus deja cu tății la culcare?

-Ești bolândă, Mărie, e zâua în amiaza mare!

-Băi, da’ ce pute, zî drept, iar ai mâncat fasole la mumă-ta?

-M-am păstrat pentru dineu, nu e de la mine.

-Ăștia ni-or invitat la masă și nici măcar nu ș-or curățat casa șî ograda! Mi s-o înturnat nasul …

-Mai merem?

-Da’ de unde! Ia scoate tu brânza, șî slana, șî ceapa, șî holerca, m-am râzgândit, nu le mai facem cadou. Mâncăm cât putem, că n-am luat vidul cu mine și să strâcă până ajungem înapoi acasă, și ne uităm o țâră șî la ei, ca la televizor. Pune pă ușă un sămn din acelea de vierme cosmic, ca să nu să apropie. N-am văzut atâta mizerie de când mama m-o făcut! Să știi că aiștea ni-or chemat să le dăm noi cu mătura. UFO sau nu, apasă pe accelerație și hai de ne-om duce, să nu care cumva să ne molipsâm șî noi!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.