Antrenament cu lesă

(Picture from http://www.blogto.com)

Am, vorbește lumea, o căruță de ani dar tot nu mă pot dezlipi de mama. Nu mă cicălește, nu are tendințe dominatoare, nu mi-a otrăvit câtuși de puțin copilăria, dar nici nu-mi caută în coarne. Mama e mama și chiar dacă și-ar dori să mă vadă însurat îmi poartă în continuare de grijă. Spală, calcă, deretică, gătește ca nimeni alta. Uneori, după un pahar de vin și un film de pe vremea tinereților ei cuminți, aduce în discuție statutul meu ambiguu și regretul că nu mi-a scos bagajele pe ușă afară după absolvirea facultății, poate aș fi îndrăznit să-mi port singur de grijă fără a mai fi nevoie să se simtă obligată să țină minte orele tuturor întâmplărilor mele. Acum două săptămâni, de ziua mea, mi-a făcut cadou un câine. Și un set de reguli noi. Bătute în cuie. Câinele avea să urmărească transmisiunile directe ale tuturor evenimentelor sportive care mă interesează doar de pe podeaua camerei mele, devenită acum și camera lui. Tot acolo avea să-și petreacă și nopțile, ca să mă pot obișnui și eu cu respirația și sforăiturile altuia, fără a sări din pat strigând-o înspăimântat. În casă nu avem nici fantome, nici OZN-uri, tocmai ce-a dovedit curățenia generală. Câinele are permisiunea de a se desfăta în culcușul special achiziționat de mama, așezat la picioarele fotoliului ei preferat, doar după o oră de alergătură sănătoasă și ștergerea murdăriei de pe labe. Mi-a lăsat discret, la baie, un pachet de șervețele umede, neparfumate, ca să nu-i dea câinelui dureri de cap.

Băi, fratele meu, cine și-ar fi închipuit cât al naibii de greu e să ai grijă de un câine!

Nu e de-ajuns că merg pe jos până la serviciu, acum, înainte de a pleca, trebuie să-i stau la dispoziție pentru oarece nevoi. Câinele se trezește la 5, pe când eu încă mai aiurez. Mă hărțuiește la modul fizic, cumplit de bălos. Am încercat să mă plâng polițistului de cartier, s-a prăpădit de râs, apoi mi-a interzis să mă mai apropii cu probleme veterinare. Veterinarul ne-a trimis la medicul curant, eu eram cel care avea nevoie de calmante.

Mama a început să iasă din ce în ce mai des cu prietenele, s-a săturat să mă tot audă urlând după ajutor sau târându-mă în genunchi, implorând la picioarele ei. În ultima vreme o pufnește râsul din orice, e de ajuns să se uite la mine pentru ca din gâtlej să-i erupă hohote apocaliptice. Unde înainte se sprijinea într-un baston rămas de la taică-meu, acum se simte sprințară ca o căprioară.

Când mă gândesc la viața liniștită, de pașă pe care am dus-o înainte de câine îmi vine să înnebunesc! Mi se făcea somn, îl luam în brațe pe Teddy, ursulețul meu de vreme rea și adormeam numaidecât. Chiar dacă mă trezeam subit și mama era încă plecată după cornuri și lapte, Teddy îmi ținea companie, apărându-mă de poveștile cu zâne. Teddy e arma mea secretă în lupta cu anxietățile maturității. El îmi cunoaște toate secretele, poveștile mele de dragoste eșuate, chiar și intențiile de a face curte. Fetele însă dau înapoi când le invit să le-o prezint pe mama, deși mama e o femeie plină de delicatețe, de câte ori aduc musafiri întârzie prin vecini sau își aduce aminte de cumpărături de ultim moment. Eu aș prefera să nu mă lase singur, mă simt mult mai curajos când e prin preajmă. Când reapare ne servește cu cafele și prăjituri făcute-n casă, dar apoi fuge iar, ca să-i dea rețeta și vecinei. Nu se întoarce fără acadele, iar eu trepidez și acum de bucurie. Fetelor însă nu le place să le vorbesc despre mama, ba chiar mă dau dracului dacă sugerez că au ce învăța de la ea. Acum trebuie s-o fac eu pe-a mama câinelui! Cumplit, frate! Trebuie să-i dau de mâncare, să curăț după el, ba chiar să-i fac și baie. Am descoperit că până și flacăra aragazului arde, mama nu mai vrea să facă nimic! Trebuie să mă însor. Personal aș supraviețui, dar munca cu câinele mă omoară!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.