Ghici cine vine la cină? Te-ai gândit la un dinozaur, nu-i așa? (18.08.2015)

(Image from http://www.wallpapers13.com)

Îl așteptasem mai bine de 100 de ani. Peste alte câteva milioane, niște pațachine pe două picioare îmi vor descoperi fosilele, crezând că mi-am făcut de cap prin Transilvania. Aș! De fapt vin din Nord. Din Nord-Est, mai precis. După ce am trecut însă munții mi s-a făcut lene să dau înapoi. Mai ales că de la atâta iarbă fragedă și ciuperci preistorice mă îngrășasem câteva zeci bune de kilograme. Credeam sincer că-s cea de pe urmă mamută. Taică-meu fusese ultimul șef de coloană, matematic vorbind penultimul, dar murise de plictiseală. Noi, mamuții, avem prostul obicei de a trăi cu sutele de ani …

Într-o seară, adăpostindu-mă de ploaie, l-am zărit la lumina fulgerului. Răgea mândru de pe un versant învecinat, cu colții la lună. La început am crezut că mi se arătase spiritul tatei. M-am cutremurat, zămislind primul ecou. Îmi pierdusem oarecum antrenamentul, tăceam deja de câțiva ani.  

Mamutele sunt creaturi planturoase, timide și imposibil de epilat, penibile deci în roluri de pițipoancă. Mamutălăul de pe celălalt versant a întors pentru o clipă privirea, dar nu s-a sinchisit. De nervi m-am dus la culcare, consideram spiritele serii ca fiind de natură ușuratică și arogante.

Începând de-a doua zi mi s-a năzărit că aș fi fost urmărită. La duș, la baie, când îmi descâlceam pijamaua. La distanță de doi copaci de mine, într-o scorbură confort doi, dormitor cu aragaz, locuia un fel de guzgan la fel de păros, îl bănuiam de voyeur-ism. Nu cred că se vor consemna vreodată discuțiile noastre suplinite în limba franceză, viitorimea, oricum va arăta ea, își va desăvârși bazaconiile pe tăbliță de limbă engleză. După vreo lună uitasem cu desăvârșire de spiritul fără intenții de socializare, dar mi s-a arătat iar într-o dimineață, foarte devreme. Se înălțase pe vârful picioarelor din spate, hotărât să-și atingă propria umbră, rupestră, proptită de o altă veșnicie, de stâncă. Spre seară mi s-a părut că l-am auzit alergând, ca un nebun. La lumina zilei am găsiți îngenuncheați la pământ minunăție de arbori preistorici. Mi-am dat seama că nu putea fi spiritul tatălui meu, un ecologist prin educație, pentru că se luase la trântă și cu un baobab. Nici prost nu fusese bietul tata … Spiritul nărăvaș era de departe mult mai … glumeț.

Tot pe atunci începusem și niște tratamente cosmetice pentru colți, cu suc de cireșe și-mi fixam cu praf de cuarț rozaliu coafura. Îmi pierdusem oarecum îndemânarea, de mai bine de 20 de ani renunțasem să mai pretind că eram frumoasă, guzganul păros fusese singurul spectator. Îl bănuiam totuși pe șobolan că abuza de sucul de fructe de pădure, chițăia uneori la lună de parcă i se arătase în premoniții un lup.

După încă vreo lună mi s-a părut că văd mișcându-se boscheții din zona lacului. Nu știu cu ce ploua, dar cu siguranță îi pria procesului de fermentație! Într-o joi, doar ce mă tolănisem, îmbufnată, în fața peșterii confort doi (bucătărie, dormitor, baie în comun cu imigranți de altă specie) și mă întrebam cu glas tare, să audă și Dumnezeu (noi, mamuții, nu ne tragem din amibă) la ce dracu’ îmi folosea trompa, când a reapărut mamutălăul, cu trompa înălțată cu câteva octave, adulmecând fragilități de aer din spațiul meu personal. S-a împiedicat de bușteanul pentru pedichiură și a început să rânjească ca un netot, furișând niște lacrimi. Am luat-o drept semn bun și l-am întrebat, prinos de bună vecinătate, cu ce puteam să-l ajut prin zonă. Ce credeți că mi-a răspuns spiritul grăsanului, coborât brusc printre cei vii? „Mi-am făcut curaj să vă cer cu împrumut un potir cu suc de guave, doamnă, am invitat-o la cină pe ma’m’zela maimuță și tocmai ce-am descoperit că am rămas fără sos pentru Banana-split. „.

L-am retrimis în Lumea spiritelor, greșise calea, nu poți să rescrii teoria evoluției pornind de la o maimuță cu spirit de aventură, cu prea mult spirit de aventură. Așa s-a făcut că primul născut a fost un biped, deși îi datorează mult elefantului, mamutei nu maimuței, ca să fim mai preciși.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.