Farafastâcuri orășenești

(Image from http://www.shak-shuka.com)

Uneori sănătatea îți cere să mergi pe jos. Ploua, aveam o scuză la îndemână. Am sunat pentru un taxi. Unul dintre dispeceri adoră să flirteze cu numele exotice. Nu-mi plac bărbații care se prostesc la telefon: domnișoară, muzică ușoară, preluări din Stan și Bran. Nu-mi plac nici bărbații care se răstesc militărește, de parcă îi deranjezi. Nu-mi plac nici agenții secreți, lungesc vorba. Am pus punct convorbirii, după prima silabă de confirmare, prefăcându-mă că ploua și-n conștiința manierelor.

Mașina a tras la caldarâm aproape imediat. Dacă tot deranjasem telefonul, mă gândisem să-mi citesc emailurile. La primul semafor am simțit mâncărimi pe frunte, șoferul mă privea insistent, din oglinda retrovizoare. Am aruncat căsuța poștală în geantă și mi-am pus curiozitatea la treabă. Dintre toate zilele, tocmai atunci își găsise slujitorul lui Allah să se gândească la viol! Nu aveam spray paralizant la mine, nici măcar o sticluță cu oțet. De stiletto nici nu mai vorbesc, am trecut demult de partea varicelor!

-De unde veniți? Ungaria? Îmi place accentul.

Vorbele fuseseră tăvălite prin praf de scorțișoară și cuișoare și mă pândeau de după curmal. Îi plăcea cu conversație.

-Din România, dar niște strămoși de-ai mei au păstrat rețete de ștrudel și de gulaș.

-Din România? Chiar?

Mă pregăteam să-i spun că am centură neagră la judo când ne-a ieșit în cale un al doilea semafor. De data aceea s-a întors cu totul înspre mine, măsurându-mă cu centimetrul, metrul fusese dat, probabil, la spălat. Am roșit până la șale, mereu mi se întâmplă, deși am avut curajul să îmbătrânesc.

-Românii sunt cei mai frumoși oameni din lume. Și bărbații, și femeile.

Se uita la mine de parcă nu înțelegea ce căutam așa departe de casă. Îmi stătea pe limbă să-i spun că mă așteptasem ca cele mai frumoase cadâne să fie pe listele de așteptare ale Luminii Dreptcredincioșilor, dar nu eram încă dumirită de intenția de viol și preferam să nu instig la ghilotinări cu aere de prințesă.

-Mai degrabă țara, peisajele sunt printre cele mai frumoase din lume, oamenii sunt de treabă, dar la fel ca peste tot.

-Nu glumesc, să știți, am căutat cu Google. Căutați și dumneavoastră, dacă nu mă credeți.

Avantajul faptului că din ce în ce mai mulți români sunt angajați de Google, Facebook, YouTube etc e că suntem atât de frumoși și de deștepți pe cât am vrea să fim. Celelalte nații nu îndrăznesc să scoată oglinda și pieptenele din buzunarul de la spate în public.

Din ochi, privirile îi dăduseră în foc cu gust de miere.

-Sunt măritată.

Am avut bunul simț să zâmbesc, dragul de el, eu mă feream de viol, iar el se gândea să mă ceară de nevastă, câtă lipsă de romantism, ar trebui să am mai multă grijă la criteriile după care îmi aleg lecturile!

Îl dezamăgisem. Cu ultimele răbdări, încă neprăjite, mi-a mărturisit că strânge bani să meargă în concediu în România. Mai întâlnisem cu ceva timp în urmă un astfel de omis-voiajor (omis de pe lista suspecților). Și Mircea Badea s-a lăudat unuia că se lăsa în șpagat doar ca să facă în ciudă Președintelui. Ca și alți strămoși migratori și el se va da, probabil, drept văr de prinț arab sărăcit, căruia Richard-ul acela Shakespearian i-a tras de sub picioare ultimul pur-sânge, aruncând în stânga și-n dreapta cu peisaje amanetate deja ploii. În câțiva ani concediul taximetriștilor în România va rivaliza cu rezervările pentru Mecca, și totuși ce păcat să ascunzi sub nemiloasa burkă frumusețile patriei noastre! Dar până la urmă e un mod cinstit de a introduce valută în țară, ajutând proiectele mărețe ale oricărei guvernări, prinsă, ca de obicei, pe picior greșit.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.