Lumea prin luneta pustii

how-many-is-god

Moscheea intre tichie de margaritar si cusma carpita de dac

Cineva, nici macar nu are importanta cine, a avut ideea sa construiasca o moschee la Bucuresti – Bucuresti, capitala unei tari preponderent crestin-ortodoxe. Cu mii de ani in urma cineva a avut ideea sa construiasca un pod peste Dunare. Pe acolo au trecut si cuceritori si negutatori, au adus cu ei o civilizatie noua si au inlesnit si razboaiele, au format popoare noi si au nuantat culturi individuale.
Ce ar fi o moschee la Bucuresti? O tichie de margaritar? In loc sa ajutam cei cativa musulmani sau refugiati in cautare de o pace mai buna ridicam un monument cinstind numele lui Allah. Allah care nu se supara cand e chemat Dumnezeu, caci nici Dumnezeu nu stie cand au inceput oamenii sa-l imparta in felii. Pe cand eram copil auzisem o poveste cu o tichie, de margaritar sau doar impletita de-o bunica truditoare de pamant in ierni ingeruite, care te facea nevazut. In tara lui Dumnezeu, cel iubitor de oameni se face nevazut.
O cusma de dac carpita in graba de-o mama fugarita de someri flamanzi la serviciu? Caci milostenia crestinului ar insemna sa-si lase si fratele intelegator de alte semne sa se roage Domnului pentru hrana si copii sanatosi.
Niste acrobati publicitari au spurcat pamantul de sub poalele virtualei moschei cu porci si slujbe cu agheasma. Din cate nu stim nici noi acum milioane de ani acolo si-au gasit sfarsitul trei mamuti, 15 dinozauri homosexuali, mai aproape de noi 27 de porci mistreti si niste oameni prosti. O fi fost chiar si-un bordel unde orice Fita ar fi putut ogoi dorinta incrustata a vreunui turc scapat din vedere si din ghearele rugaciunii de muezin, a vreunui grec venit sa vanda mirodenii si pe Voda sau a unui valah, ramas fara mosie, doar cu mustata de pe el.
Dumnezeu Headquarters – locul unde multiplele personalitati se intalnesc la cafele si revista presei a pus in programa ceva cutremure, un potop doua si si niste vata de zapada si mai ceva ca reclama la detergent a spalat amintirea pacatului cu promisiunea raiului – all inclusive.
Biserici, moschei, capele – casele Domnului – sunt ziduri reci construite de om sa-i aduca aminte ca trupu-i trecator si gandul catre Dumnezeu il poate aminti urmasilor. Un fel de a ne da mari al omului si al lui Dumnezeu. Casa Domnului ramane un monument rece, un cimitir de nume distinse si fresce pe piatra daca nu-ti duci sufletul acolo. Si sufletul nu are nevoie de batic pe cap, haine de duminica, papuci lasati la intrare, carticele cu imnuri si program afisat la poarta. Cand preotul / Imam-ul / rabinul / pastorul citeste din cartile inchinate Domnului el devine un fel de lider sindical, cerand Domnului in nume comun, facand cunoscute celor ce asuda cu palma si cu fruntea ce obligatii vin din drepturile cu care ne nastem. Dar acolo nu-l gasim pe Dumnezeu. Dumnezeu nu poate fi inchis, Dumnezeu nu exista in sabloane si are rar timp de suete artistice. Pe Dumnezeu il cauti in tine, acolo ii vorbesti, acolo il astepti. Pe Dumnezeu il gasesti curat si inaltat peste fire in mijlocul musulmanilor asa cum Allah ridica mana in semn de pace intre crestini. Sta cineva sa-i asculte? Da’ de unde! Noi suntem ocupati sa zidim monumente, eventual sa ne punem si-o poza pe ele, sa stie Dumnezeu ca-i de la noi, sa imbaiem in aur turnurile moscheei sa fie nevoit Allah sa-si comande ochelari de soare cand se mai uita dupa noi. Si Dumnezeu vine obosit si se aseaza pe-o banca de lemn pe jumatate rupta, pe jumatate furata, in parcul neingrijit al sufletului nostru si nu e nimeni acolo sa-i dea binete si-o cana cu apa. Allah a flamanzit demult asteptand un dreptcredincios sa lase arma din mana si sa-i intinda o smochina, iar Buddha s-a retras rusinat de spectacolul strazii.

One thought on “Lumea prin luneta pustii

  1. Ti-am zis cumva, vreodată, că atunci când obosesc mă uit să văd cum mai obosești tu?
    Să te țină oboseala asta…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s