Tăcerea din sminteala mieilor

turkish woman

Nu cunosc durere mai mare decât din muşcătura cuvântului. Deşi mă lupt cu ele ca să-i apăr pe alţii de turbare, le atârn indignarea de grindă când sar pe mine în haită, lătrând la lună. Uneori zac neputincioasă neînțelegându-le trădarea împotriva firii şi cad în muţenie cu zilele, cu lunile, cu anii. Nu pot să plâng, nu pot să gem, nu pot să urlu. Gâtlejul mi se dizolvă în arsura nevorbitului. O mană cerească strânge cuvintele în punga destinului şi înnoadă baierele hazardului somn cu vecia. Iar eu stau cu ochii încremeniţi, fără minte, fără vorbă, numai inimă, numai Golgotă. Lacrimi cad în orfelinatul nopţii, urlă cerurile închizându-se într-un bazar de vechituri. Căci cine e cel mai bătrân pe lume, dacă nu Cuvântul? Și Dumnezeu. Dumnezeu nu e un cuvânt, Dumnezeu e adevărul din Cuvânt.

Când a creat Cuvântul, Dumnezeu a creat un dor în sine însuşi, şi-a dat o expresie, apoi a făcut din oameni album de fotografii, ca să-şi vadă ambiţiile, iubirile, chiar şi supărările terfelite. 

Dumnezeu nu e simplu, mai întâi îţi dă toate antonimele peste cap: tu zici ‘uşor’, cuvântul vine şi spune că vrea să tragă de gravitație, zici ‘repede’ cuvântul a obosit și se mișcă mai ‘încet’ decât broasca seculară. Toamna cad în ploaie sinonimele. Dacă nu vrea, predicatul nu se asortează cu subiectul şi habar nu ai cine a înghiţit punctul de la sfârşitul propoziţiei. 

Mă gândisem să trişez, să nu mai folosesc cuvinte, să pun în semne singura idee de poveste. Tăcerea mi s-a tolănit pe gândul de dimineață, cerul e departe și dinspre soare parcă am auzit un oftat …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.