Pinguini cu dare de seamă

(Image from http://www.thebillyleepontificator.com)

Undeva prin preajma celei mai sudice răcori a lumii, pe perioada vacanței solare, când până și cel mai mic cristal de gheață și-a învățat lecția, sub cupola frumos șlefuită a unui ghețar amator de lanterne și lampioane, conferențiau la o masă fără pește șapte pinguini. Pentru că în mass media până și cel mai banal interviu le era considerat lecție de viață, se obișnuiseră să conferențieze și în întrunirile voit amicale, deși nici în viața personală, pe care o păzeau cu șapte lacăte și alte strictețuri, nu mai puteau face diferența. Cei șapte pinguini erau nominalizați ca fiind cei mai bogați și mai influenți pinguini de pe planetă. Se considerau, personal, a fi oameni buni. Părerile celorlalți din grup, tot personale, aveau să rămână drept unele dintre cele mai nespuse secrete ale planetei, niște necunoscute fără adopție de ecuație. Cei șapte pinguini se întâlneau la fiecare câteva luni pentru a pune lumea așa după cum o vedeau ei la cale. Scriind această poveste nu pot decât să-mi imaginez neasemuitele proiecte de cucerire a imposibilului, fapte și încercări de domeniul negândintului în lumea respectuoasă a celor ce asamblează visele altora.

Dezolarea mult prea răbdătoarei zile polare venea din faptul că mare parte din încercări și investiții se realizau pe teritoriile proprii, deja câștigate, sau prin vecini, pe când cele în favoarea necunoscuților se rezumau tot la conferințe.

Cocteilurile rămâneau în general neatinse, fiecare dintre ei declarându-se dependent de apa filtrată de acasă. Acuzat de nevastă că a devenit bețiv doar pentru că a încercat să prevină irosirea de băuturi dintre cele mai scumpe, ospătarul a hotărât să ia atitudine ecologică și să refuze bacșișul.

-Nu vă supărați pe firmele de securitate, îngerii păzitori au luat și ei o pauză de masă pentru câteva ore, dacă aveți atât de mulți bani cum se face că din ce în ce mai multe părți de lume sărăcesc? De ce nu investiți în cei ce vă cumpără serviciile sau produsele? Păreți persoane caritabile, apreciez faptul că renunțați, de dragul ficatului, la cocteiluri atât de elaborate, în care domnul barman a investit timp și cunoaștere, de ce nu investiți atunci, pe lângă domesticele dumneavoastră de cercetare, și în proiecte pentru pinguini săraci, de genul faptelor și nu al conferințelor?

-Investim, cine ți-a spus că nu investim? Investim anonim.

-Anonim, în general, pare puțin.

-Dacă am investi mare parte din averile noastre în proiecte economice mai aproape de nevoile planetei, ale mediului înconjurător, mai aproape de pinguini, nu am mai fi cei mai bogați pinguini ai planetei. Nu am mai putea păstra bunul mers al lucrurilor care ni se datorează. Alți pinguini ar câștiga mai mulți bani, pinguini poate nu tot atât de înțelepți ca și noi. Uită-te de pildă la pinguinii imperiali, unii își ajută triburile, alții se ajută doar pe ei. Noi încercăm să păstrăm lucrurile calme.

-E un caz de cumpărare și manifestare a puterii atunci: pinguini născuți imperiali, pinguini crescuți imperiali, pinguini ajunși ca și imperiali și pinguini care se cred imperiali. Răi sau buni, după cum sunt și restul pinguinilor. Investind în bine, în îndepărtarea răului, nu credeți că ați câștiga sănătos, că vi s-ar întoarce investiția poate înzecit? Și apoi, înainte de a ajunge cei mai bogați pinguini din lume nici despre domniile voastre nu știa nimeni dacă sunteți răi sau buni. Nici acum nu cred să știe cu adevărat altcineva decât Dumnezeul pinguinilor.

-Dar noi investim în Bine!

-La lumina zilei sau provocați din interiorul nopții polare, că nu prea se vede?

-Noi îi învățăm și pe ceilalți să facă precum am făcut și noi, astfel toți am putea fi milionari!

-Având în vedere că cantitatea de bani de pe piață e în general o constantă, înafara condițiilor extreme când se recurge la inflație, cum am putea fi toți milionari dacă cei mai bogați pinguini ai planetei nu repun în circulație banii acumulați, dacă nu încep să-i ajute pe cei nu tot atât de ageri și de abili precum domniile voastre?

-Încercăm, deocamdată întreținem un fel de stabilitate.

-Stabilitate înseamnă și conservarea stării de sărăcie sau a celei de violență. Ați investit cumva în zonele afectate de război, în orașele falimentare, în sistemele de sănătate? Eu cred că încercați să vă conservați de fapt averile și pozițiile de putere, ca să aveți ceva de spus și în viitor. Dar nici pinguinii nu sunt veșnici. Am auzit doar de un singur pinguin, căzut din cer, care să fi vorbit despre investiții în veșnicie. Se pare că investițiile în zonele sărace ar putea cumpăra așa ceva. Cele mai bune șapte locuri din topul bogătașilor vin cu responsabilități și cu mult mai multe dări de seamă la teza de upgradare a destinului. S-a gândit cineva că până și pinguinii extratereștri ar putea aștepta tot o upgradare de etică, de morală și bun simț, înainte de a accepta mesaje și întâlniri de la și cu necunoscuți? Nu cred ca lăcomia și corupția să recomande vreo întâlnire de gradul extrapinguin.

În toate locațiile de întâlnire a pinguinilor mult mai bogați decât ceilalți pinguini ai lumii s-a dat de gândit.

(Image from wheet.inzine.nl)