Iliseea

Satul Starchiojd a împlinit 600 de ani -
(Imagine de pe https://sezatoareaurbana.ro/satul-starchiojd-a-implinit-600-de-ani/ )

A fost odată ca niciodată, a fost odată o poveste care deși a îmbătrânit ca o casă, adică frumos, a considerat că ar putea face față unui pic de renovare. Firma constructorului, “Bunul Homer”, nu cred să fi avut ceva împotrivă.
A fost odată o țară pe nume Tihnaka. La început, la cârma țării s-a aflat un rege Odiseu, Ulise, și soția lui Penelopa. Deși fericit, Ulise a plecat într-o zi după țigări și după douăzeci de ani tot nu se întorsese. Se întorseseră și Athos, și Porthos, și Aramis, și D’Artagnan, pentru a o păzi pe regină de publicitate ieftină, și pentru un contract de remake, ceva mai tineresc, cu Netflit, regele însă juca probabil table în alte rezervații naturale și căuta soluții pentru prezervarea mediului înconjurător. Toți pământenii erau niște pacifiști, de jucat de-a războiul se jucau doar pe console și calculatoare, era mai ieftin și foarte igienic. Nu petreceau excesiv de mult timp în fața calculatorului, ca să nu-i doară ochii, dar ieșeau cu câinele la alergat, pe tăpșane. Penelopa însă petrecea cam mult timp în fața războiul de țesut pânză. De in și de bumbac.
Bunul domn Homer s-a ocupat în detaliu de peripețiile Odiseului, se pare că acela nu a găsit pe nicăieri marca sa favorită de țigări, la nicio tutungerie, fiind însă invitat să încerce și alte produse. Pentru că încerca să fie un progresist, a acceptat. Să vedem însă cum a împăturit valurile de așteptare Penelopa.
Pe lângă gătit și avut grijă de copil, cei doi având un fiu, pe distinsul Telemah, Penelopa a contribuit la înflorirea industriei textile. Foarte atentă la calitate, a educat gusturile gospodinelor din Tihnaka.
Într-o zi, în timp ce asculta niște simfonii pentru kithară și orchestră de lire, neprididind cu o țesătură fină, de borangic, în culori calde, solare și naturale, extrase din fiertura de ceapă, a simțit dintr-o dată nevoia să fie singură. Doamnele de la curte s-au retras în grădinile de crini, mândria Penelopei, bănuind că regina ar dori să se întristeze un pic din cauza soțului. Nimic mai neadevărat, regina intenționa să lanseze o nouă colecție de primăvară târzie-început de vară și dorea să fie o surpriză. Abia ce au apucat doamnele de companie să închidă ușa după ele, că o oglindă cu mâner s-a aruncat pe geam înăuntru, chiar la picioarele reginei, făcând-o să țipe încurcată.
-Bine te-am găsit, Penelopă, se scutură de praful de drum lung oglinda.
-Oglindă, oglinjoară…
-Nu am timp de prostii, la vârsta ta ar trebui să știi că sunt mult mai importante bunătatea și inteligența. Și iubirea, iubirea e parte a manualului de folosire.
-În vacanță? Îți pot recomanda câteva pensiuni cu fermă proprie și bucătărie excelentă, și un machiaj decent.
-M-am fofilat un pic din povestea Albei ca Zăpada, dar nu vreau să-mi pierd rolul, publicul mă așteaptă cu aplauze. O să trec direct la subiect. Măi, Penelopa, pânzeturile sunt de foarte bună calitate, ai schimbat perdelele, ai îmbrăcat toți săracii, dar ar trebui să-ți diversifici planurile, dragă, oferta a dărâmat de tot cererea. Tihnaka are nevoie de atenție în toate sectoarele de activitate, prosperitatea depinde de munca tuturor. Nu ai de unde să știi când și dacă se mai întoarce în piesa asta de teatru Ulise, așa că șterge de lacrimi ochii justiției, instituie ca primordială calitatea și nu cantitatea, în economie, reinvestește niște emoție în spitale, în educație și mai ales în artă, cere-le bogaților să investească în folosul tuturor, și mai ales în viitorul săracilor, pentru că aceia muncesc cu sudoare ideile. Încurajează femeile să se lanseze în toate genurile de afaceri. Să-și câștige drepturile acolo unde le sunt diminuate și încălcate, să înceapă revoluția egalității sexelor, impunându-se activ în sistemele de sănătate și de învățământ. Pe lângă grija pentru bărbați și copii, femeile ar trebui să înceapă să aibă mai multă grijă și de ele însele, ajutându-se unele pe altele, pentru a putea renova și conceptele misogine, și prejudecățile, cu înțelegere compasionată și generozitate. Schimbă lumea, poate că și oglinzile fermecate ar putea ieși la pensie dacă femeile ar înțelege că sunt frumoase chiar și atunci când îmbătrânesc.
Penelopa a trimis pânza la atelierele de croitorie, chiar și la cele mândre de semnătură, după care a preluat hățurile sociale și a început să-și dea cu părerea. Ce știa ea despre industria aeronautică sau despre pescuitul în ape tulburi? Nimic, deși își aducea aminte de un cântec care construia poduri peste râuri zvârcolite de neînțelegeri. Cugetând un pic și realizând că nici măcar Ulise nu știa chiar totul, și mai nimic despre pânzeturi, s-a pus pe făcut planuri și pe lansat recomandări.
La sala de jocuri supermentale s-a schimbat barmanul, bătrânul retrăgându-se în horticultură și apicultură. I-a luat locul o nepoată, care își schița ideile de afaceri și proiectele de la facultate pe șervețele de hârtie.
-Ce minuni desenezi tu acolo, puștoaico? a întrebat-o un rege care trăsese cu ochiul.
-Caut o soluție pentru un program care să extragă de pe internet toate informațiile care mă pot ajuta să îmbunătățesc producția din livada pe care am moștenit-o de la bunicul. Și mama mi-a cerut ceva informații pentru grădina ei de legume și de zarzavaturi. Colegii mei lucrau de dimineață la un robot care să testeze calitatea solului și a aerului și să facă recomandări de optimizare, cât mai puțin chimice. Apele, și cele curgătoare și cele stătătoare, au intrat deja în programe de curățire și întreținere. S-au creat locuri de muncă ecologice, la paritate cu cele superinteligente. Ați dori să investiți într-un sistem performant și silențios de aerisire pentru clădirea teatrului din localitatea dumneavoastră natală?
-Măi, băieți, cam cât a durat jocul ăla de-a întâietatea?
-Acum întâietatea suntem toți, domnule rege, și am descoperit că există și fericire.
S-au întors la propriile case, și cei ce-și spuneau soldați și încoronații. Teama de egalitatea în drepturi cu femeile s-a dovedit a fi neîntemeiată. Ulise a avut decența de a se arăta impresionat. Se îndrepta vitejește spre tronul Tihnakăi când a fost oprit de Sfatul Înțeleptelor.
-Domnule rege, mai întâi ar fi bine să vă familiarizați cu noile tendințe și proceduri și cu noua față economică a lumii. Doamna Penelopa a divorțat prin absență, altfel nu ar fi putut semna documentele. E coadă la ghișeul cu pretinși pețitori, aveți biletul cu numărul de ordine 888.
Ulise a respirat, a cugetat și iar a respirat. Oxigen.